Putem apostola Pavla: Druga strana Grčke koja će vas ostaviti bez daha

B92
Putem apostola Pavla: Druga strana Grčke koja će vas ostaviti bez daha

Ukoliko želite da iskusite spiritualno putovanje ispunjeno istorijom krenite putanjom apostola Pavla i to kroz Grčku i mjesta na kojima je živio i krstio prvu hrišćanku.

Put započnite u Filipiju gdje možete vidjeti ruševine starog grada Amfipolisa gdje je Sveti Pavle izgradio prvu crkvu u Evropi. Tu je takođe i rijeka u kojoj je prva hrišćanka Lidija krštena od strane Pavla, kao i zatvor u kojem su Pavle i Sila zarobljeni. Obiđite i Kavalu gdje je Pavle brodom i stigao iz Troasa u Evropu.


Putovanje nastavite ka Solunu, mjestu na kojem je apostol Pavle propovedao i gdje je poslao dvije poslanice (pisma) građanima Soluna.

Budete li pratili put južnije stižete u Kambaku, okruženje puno pašnjaka. Obavezno se zaustavite u Veriji, tačnije na planini Vernon i pogledajte spomenik na mjestu na kojem je Pavle propovijedao.

Ne propustite i Meteore, nekoliko hiljada godina stare vizantijske manastire na vrhu visokih stijena, a potom arheološko nalazište Delfi i Apolonov hram.

Kad ste već nadomak Nafplia iskoristite priliku da obiđete ovaj živopisni gradić i klasične restauirane zgrade nad kojima se proteže Burtzi tvrđava.

Provozajte se južnije i uživajte u pejzažu Peloponeza gdje ćete naići na još jedno vizantijsko utvrđenje Mistras u kojem se nalaze crkve sa nekim od najljepših freski u svijetu.

Na redu je Korintski zaliv, mjesto u kojem je apostol Pavle živio dvije godine i odakle je poslao svoje dvije poslanice stanovnicima Korinta.

Konačno, put završite u Atini na spektakularnom Partenonu i hramu boginje Atine. Obavezno posjetite i stijenu Aeropagus u podnožju Akropolja sa koje se Pavle obratio Atinjanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana