Путем апостола Павла: Друга страна Грчке која ће вас оставити без даха

B92
Путем апостола Павла: Друга страна Грчке која ће вас оставити без даха

Уколико желите да искусите спиритуално путовање испуњено историјом крените путањом апостола Павла и то кроз Грчку и мјеста на којима је живио и крстио прву хришћанку.

Пут започните у Филипију гдје можете видјети рушевине старог града Амфиполиса гдје је Свети Павле изградио прву цркву у Европи. Ту је такође и ријека у којој је прва хришћанка Лидија крштена од стране Павла, као и затвор у којем су Павле и Сила заробљени. Обиђите и Кавалу гдје је Павле бродом и стигао из Троаса у Европу.


Путовање наставите ка Солуну, мјесту на којем је апостол Павле проповедао и гдје је послао двије посланице (писма) грађанима Солуна.

Будете ли пратили пут јужније стижете у Камбаку, окружење пуно пашњака. Обавезно се зауставите у Верији, тачније на планини Вернон и погледајте споменик на мјесту на којем је Павле проповиједао.

Не пропустите и Метеоре, неколико хиљада година старе византијске манастире на врху високих стијена, а потом археолошко налазиште Делфи и Аполонов храм.

Кад сте већ надомак Нафплиа искористите прилику да обиђете овај живописни градић и класичне рестауиране зграде над којима се протеже Буртзи тврђава.

Провозајте се јужније и уживајте у пејзажу Пелопонеза гдје ћете наићи на још једно византијско утврђење Мистрас у којем се налазе цркве са неким од најљепших фрески у свијету.

На реду је Коринтски залив, мјесто у којем је апостол Павле живио двије године и одакле је послао своје двије посланице становницима Коринта.

Коначно, пут завршите у Атини на спектакуларном Партенону и храму богиње Атине. Обавезно посјетите и стијену Аеропагус у подножју Акропоља са које се Павле обратио Атињанима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана