Постоји ли мјесто на Земљи на које људска нога још није крочила?

Агенције
Постоји ли мјесто на Земљи на које људска нога још није крочила?

Људска врста оставила је траг на готово свакома кутку Земље, али авантуристи и даље жуде за неоткривеним мјестима.

Мир и спокој могу се наравно пронаћи у шетњи Доломитима или на рафтингу у Шведској, али и тамо је цивилизација увијек удаљена тек неколико километара.


Питање које мучи и научнике, гласи постоји ли на Земљи мјесто толико удаљено и неприступачно да га досад нико није ни примјетио. Географија има термин управо за таква мјеста - неприступачни полови.

“Пол неприступачности означава мјесто до којег је најзахтјевније доћи због удаљености од географских облика који би могли да омогуће приступ том мјесту”, објаснили су из географског одсјека Калифорнијског универзитета у Санта Барбари.

Полови неприступачности су континенталне или океанске тачке. Континентални полови су дијелови копна најудаљенији од обале, на примјер Евроазијски пол неприступачности је у пустињи на сјеверозападу Кине, на граници са Казахстаном.

Океански еквивалент је Поинт Немо у Јужном Пацифику, тачка удаљена готово 2.700 километара од најближег копна, острва Питкерн.

Најудаљеније острво на свијету је ненастањени Буве на југу Атлантског океана и у власништву је Норвешке од 1930. године.

Острву, нажалост, има мало тога да понуди авантуристима жељним бијега од цивилизације. Због оштрих временских услова, острво је дом само лишајевима, маховини и гљивицама који расту на дијеловима који нису смрзнути.

Од животиња могу да се пронађу албатроси, краљевски пингвини и друге птице које подносе ниске температуре.

Постоји ли онда мјесто на које човјек још није крочио? Људска врста је измјенила Земљу и оставила свој траг готово свуда, каже Рајнхолд Лејнфелдер, геобиолог са Универзитета у Берлину.

Чак и на Нему виде се трагови цивилизације - микропластика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана