Плаве стазе Херцеговине рај за љубитеље природе

Р. Ми.
Плаве стазе Херцеговине рај за љубитеље природе

Требиње - Регионални пројекат "Вија Динарика", који обухвата природне и културно-историјске знаменитости Херцеговине, један је од замајаца развоја туризма у Требињу.

Овај туристички пројекат недавно је увршћен међу 25 најпожељнијих дестинација за 2017. годину по избору њујоршког часописа "Џир патрол", који у оквиру траса "Вија Динарика" као најатрактивнији дио посјетиоцима препоручује Национални парк "Сутјеска".

Креирањем, обиљежавањем и промоцијом планинарских и бициклистичких траса кроз Динариде, "Вија Динарика" повезује природне атракције и културне знаменитости земаља региона, а требињски партнер у пројекту је Планинарско друштво "Вучји зуб", чији је задатак био маркирање планинарских стаза југа Херцеговине, дужине 80 километара.

- Пројекат подразумијева три мегастазе на простору од Словеније до Македоније, бијелу, плаву и зелену. Наш задатак, који смо привели крају, односи се на дио програма плаве стазе. Маркирањем трасе преко планина Бјелашнице и Леотара спојили смо Љубиње и Требиње, док је друга траса, дужине 28 километара, од Требиња до врха планине Орјен - каже предсједник друштва Игор Шкеро.

Планинарско друштво "Вучји зуб" било је ангажовано и на постављању сигнализације на бициклистичким стазама Завала - Иваница у општини Равно, те Неум - Хутовски град.

- "Плаве стазе" југа Херцеговине промовишу и овдашње туристичке капацитете, тако што ће посјетиоци бити у прилици да се посредством интернет странице, флајера и брошура пројекта информишу и о туристичкој понуди мјеста кроз које пролази траса - нагласио је Шкеро.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана