Пјенушава Сутјеска изазов за кајакаше

Срна
Пјенушава Сутјеска изазов за кајакаше

Фоча - Новогодишњи спуст на три ријеке фочанског Рафтинг центра Тара-рафт завршен је вожњом кајака на Сутјесци и то на најатрактивнијем дијелу њеног тока у кањону Вратар.

Након брзог спуста Дрином, на њеном самом почетку узводно од Фоче и нешто лаганије вожње на Ћехотини, од аде Бриони до саставака са Дрином, фочански кајакаши су на крају новогодишње авантуре испробали и пјенушаве брзаке Сутјеске.

Камене каскаде у уском процијепу, кроз који вијуга ова планинска ријека, адреналински су изазов за кајакаше, поготово у ово доба године, а фочанском двојцу спасилаца на дивљим водама ово је омиљена дионица за вожњу.

Мирко Давидовић и Недељко Марић, који посједују међународне лиценце за вожњу и спасавање на дивљим водама, новогодишњим спустом желе да промовишу овај екстремни спорт за који се надају да ће имати све више поклоника, како међу туристима, тако и међу домаћим становништвом.

У општини Фоча, као мало гдје, на малом простору налази се 17 атрактивних водотока, а уз рафтинг, који је убједљиво најпопуларнији вид туристичке понуде у овом крају, све су присутнији кајакинг и кањонинг.

Давидовић каже да су, за кајак, најатрактивније, најопасније и најзахтјевније Сутјеска и Бистрица, али у ограниченом периоду године када им је повећан водостај, док Тара и Дрина пружају могућности за овај спорт и у сушним љетним мјесецима када су Сутјеска и Бистрица исувише мале.

"Организујемо аматерске и профи кајакашке курсеве од једног до пет дана, а интересовање за кајак међу туристима који долазе на рафтинг Таром и Дрином из године у годину расте. На прољеће планирамо да организујемо напредни међународни курс за кајакаше, а једна од ријека на којој ћемо возити је и Сутјеска", рекао је Давидовић.

Алпске земље имају новогодишњу турнеју четири скакаонице, а мало је недостајало да новогодишњи спуст фочанских кајакаша ове зиме буде на четири ријеке, да нису морали заобићи исувише набујалу и опасну Тару.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана