Pet zanimljivosti o Peruu koje možda niste znali

B92
Pet zanimljivosti o Peruu koje možda niste znali

Sa velikim brojem istorijskih gradova i lokaliteta, veličanstvenim Andima i prilično ozbiljnom gastronomskom ponudom, Peru je turistička destiancija koja skoro svim vrstama turista nudi gotovo sve ono što odgovara njihovim budžetima.

Naravno da je Maču Pikču nezaobilazna istorijska atrakcije, ali i pored njega, ova planinska zemlja ima mnogo toga da ponudi.


1. Put Inka

Staza Inka podrazumijeva četvorodnevnu turu intenzivnog hoda uskim planinskim prolazima. Postoji i duža varijanta, takozvana Salkantaj staza, koja podrazumijeva dužu šetnju i detaljniji obilazak usputnuh ruševina i lokaliteta.

Krajnja tačka obije ture je čuveni Maču Pikču.

Najkraća moguća varijanta je doći vozom do mjesta Aguas Kalijentes, odakle se brzo stiže do čuvenog svetilišta Inka.

2. Nije samo Maču Pikču

Ruševine Kuleap, na sjeveru zemlje, takođe su veoma važan spomenik kulture, vredan obilaska.

Slične po načinu gradnje, od kamenih ploča, djelo su manje poznatog naroda Čačapoja. Ime potiče od Inka i znači oblačni narod - budući da su nastanjivali nepristupačne planinske predjele.

3. Zanimljiva hrana

Jedna vrsta krupnijeg morskog praseta, po imenu kuj, obično se navodi kao tradicionalna hrana koja mora da se proba. Posebno je poznato i najčuvenije ono iz grada Kusko.

Morsko prase se servira pečeno cijelo, od glave do repa. Nekima možda može da izgleda malo bizarno, ali oni koji su ga probali kažu da je ukusnije od piletine.

U tradicionalnu ishranu spada i mjeso od lame i alpake. I jedno i drugo nalazi se na meniju velike većine restorana, i važi za izuzetno ukusno.

4. Seviće

Mnogi kažu da je ovo jelo upravo jedan od razloga da se posjeti Peru.

Ono se sastoji od mješavine svježe presne morske ribe i plodova mora mariniranih u soku od limuna ili lajma, sa dodatkom začina kao što su čili paprike.

5. Pisko

Egzotičnu peruansku hranu obično valja zaliti - piskom, ili koktelima na bazi ovog alkoholong pića sličnog konjaku.

Pisku se često dodaje limeta, jaje i šećerni sirup, da bi se dobio veoma popularni koktel poznat kao tripl.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana