Пет занимљивости о Перуу које можда нисте знали

B92
Пет занимљивости о Перуу које можда нисте знали

Са великим бројем историјских градова и локалитета, величанственим Андима и прилично озбиљном гастрономском понудом, Перу је туристичка дестианција која скоро свим врстама туриста нуди готово све оно што одговара њиховим буџетима.

Наравно да је Мачу Пикчу незаобилазна историјска атракције, али и поред њега, ова планинска земља има много тога да понуди.


1. Пут Инка

Стаза Инка подразумијева четвородневну туру интензивног хода уским планинским пролазима. Постоји и дужа варијанта, такозвана Салкантај стаза, која подразумијева дужу шетњу и детаљнији обилазак успутнух рушевина и локалитета.

Крајња тачка обије туре је чувени Мачу Пикчу.

Најкраћа могућа варијанта је доћи возом до мјеста Агуас Калијентес, одакле се брзо стиже до чувеног светилишта Инка.

2. Није само Мачу Пикчу

Рушевине Кулеап, на сјеверу земље, такође су веома важан споменик културе, вредан обиласка.

Сличне по начину градње, од камених плоча, дјело су мање познатог народа Чачапоја. Име потиче од Инка и значи облачни народ - будући да су настањивали неприступачне планинске предјеле.

3. Занимљива храна

Једна врста крупнијег морског прасета, по имену куј, обично се наводи као традиционална храна која мора да се проба. Посебно је познато и најчувеније оно из града Куско.

Морско прасе се сервира печено цијело, од главе до репа. Некима можда може да изгледа мало бизарно, али они који су га пробали кажу да је укусније од пилетине.

У традиционалну исхрану спада и мјесо од ламе и алпаке. И једно и друго налази се на менију велике већине ресторана, и важи за изузетно укусно.

4. Севиће

Многи кажу да је ово јело управо један од разлога да се посјети Перу.

Оно се састоји од мјешавине свјеже пресне морске рибе и плодова мора маринираних у соку од лимуна или лајма, са додатком зачина као што су чили паприке.

5. Писко

Егзотичну перуанску храну обично ваља залити - писком, или коктелима на бази овог алкохолонг пића сличног коњаку.

Писку се често додаје лимета, јаје и шећерни сируп, да би се добио веома популарни коктел познат као трипл.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана