Ovo je najbeskorisniji aerodroma na svijetu VIDEO

Agencije
Ovo je najbeskorisniji aerodroma na svijetu VIDEO

Vazdušna luka Svete Helene na istoimenom britanskom ostrvu na kojem je svoje zadnje dane proživeo i Napoleon Bonaparta već se smatra najbeskorisnijim aerodromom na svijetu.

U njegovu izgradnju uloženo je najmanje 285 miliona britanskih funti, ali nije mogao da bude pušten u promet zbog jakih vjetrova koji su ometali polijetanje i slijetanje aviona.

Iako su do sada imali nekoliko letjelica koje su uspjele da slete na njegovu pistu, vazdušna luka službeno je krenula s radom tek prije nekoliko mjeseci kada je avio-kompanija Airlink uspješno odradila svoj prvi komercijalni let s putnicima između Johanesburga i Svete Helene.

Izolovano ostrvo s turističkim potencijalom

Sveta Helena donedavno se smatrala jednim od najnepristupačnijih mjesta na Zemlji. Na ovom izolovanom ostrvu površine 122 kilometra kvadratnih živi oko 4200 stanovnika koji su prije tog aviona na raspolaganju imali tek jednu brodsku liniju.

Brod je svake tri nedjelje uplovljavao na Svetu Helenu i nosio sve potrepštine, a da bi stigao iz Južne Afrike, trebalo mu je čak šest dana, piše punkufer.rs.

Britanske vlasti se nadaju da će pokretanje komercijalnih letova privući turiste na ostrvo i tako opravdati visoke troškove za izgradnju aerodroma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana