Otkrijte magiju grčkog ostrva Skopelos

Blic
Otkrijte magiju grčkog ostrva Skopelos

Ljepota Skopelosa je 2007. privukla filmsku ekipu mjuzikla “Mama Mia”. Meril Strip i Pirs Brosnan, glavni glumci velikog hita, bili su oduševljeni ovim dijelom Grčke.

Oni koji su posjetili Skolepos kažu da je na njemu vrijeme stalo, a nema boljeg izbora da na nekom dijelu svijeta stane vrijeme osim prelijepog grčkog ostrva.

Legenda kaže da je Skopelos pronašao Stafilos, sina bog Dionisa i princeze Arijadne od Krita. Istorija podaci ukazuju da su prvi stanovnici ostrva bili doseljenici sa Krita u vrijeme bronzanog doba. Danas na ostrvu smještenom u centru sjeverozapadnog Egeja, istočno od Peliona i sjeverno od Evije, živi oko 5.700 ljudi.

Ostrva sjevernih Sporada kojiam pripada Skopelos imaju kristalno čistu vodu plave i zelene boje, a ima i puno divnih morskih pećina. Glavna ostrva Sporada su Skiatos, Skopelos, Alonisos i Skiros. Sva Sporadska ostrva su povezana brodskim linijama, pa obilazak nije komplikovan za one koji odluče da posjete ovaj biser.

Glavni grad je Skopelos, Hora. Ono što je najupečatljivije u njemu jesu njegove uske ulice, koje vode visoko u brdo iznad grada odakle se pruža veličanstven pogled na zaliv i ostrvo Alonisos. Hora je sjajan izbor za sve ljubitelje dobrog noćnog provoda, jer posjeduje velike broj pravih mjesta za izlazak, kafea, restorana, taverni.

Još jedna posebnost ovog ostrva je oblast Egejskog mora oko Skopelosa i Alonisosa koja je proglašena za na prirodni rezervat, zaštićen zakonom, zbog velikog broja morskih vrsta koji žive na njemu poput mediteranske foke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana