Откријте магију грчког острва Скопелос

Блиц
Откријте магију грчког острва Скопелос

Љепота Скопелоса је 2007. привукла филмску екипу мјузикла “Мама Миа”. Мерил Стрип и Пирс Броснан, главни глумци великог хита, били су одушевљени овим дијелом Грчке.

Они који су посјетили Сколепос кажу да је на њему вријеме стало, а нема бољег избора да на неком дијелу свијета стане вријеме осим прелијепог грчког острва.

Легенда каже да је Скопелос пронашао Стафилос, сина бог Диониса и принцезе Аријадне од Крита. Историја подаци указују да су први становници острва били досељеници са Крита у вријеме бронзаног доба. Данас на острву смјештеном у центру сјеверозападног Егеја, источно од Пелиона и сјеверно од Евије, живи око 5.700 људи.

Острва сјеверних Спорада којиам припада Скопелос имају кристално чисту воду плаве и зелене боје, а има и пуно дивних морских пећина. Главна острва Спорада су Скиатос, Скопелос, Алонисос и Скирос. Сва Спорадска острва су повезана бродским линијама, па обилазак није компликован за оне који одлуче да посјете овај бисер.

Главни град је Скопелос, Хора. Оно што је најупечатљивије у њему јесу његове уске улице, које воде високо у брдо изнад града одакле се пружа величанствен поглед на залив и острво Алонисос. Хора је сјајан избор за све љубитеље доброг ноћног провода, јер посједује велике број правих мјеста за излазак, кафеа, ресторана, таверни.

Још једна посебност овог острва је област Егејског мора око Скопелоса и Алонисоса која је проглашена за на природни резерват, заштићен законом, због великог броја морских врста који живе на њему попут медитеранске фоке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана