Острво оргија и мрачних забава данас пусто мјесто пуно тајни

Агенције
Острво оргија и мрачних забава данас пусто мјесто пуно тајни

Смарагдно плаветнило и напуштена пространства уобичајени су за напуштена италијанска острва, но Заноне има тајну коју малобројни познају.

Мало вулканско острво у архипелагу Понтинских острва у Тиренском мору био је дом маркизу Ксати Стампи познатом по раскалашним забавама на којима се препуштао неконвенционалним сексуалним ужицима у својој колонијалној вили.

Уз природне љепоте острва, атракција за посјетиоце је мрачна, декадентна прошлост везана за маркиза и његову супругу, бившу глумицу Ану Фаларино.

Становници острва не крију да је маркиз био воајер који је волио да посматра своју супругу како се забавља с другим младићима.

Шездесетих година прошлог вијека Заноне је било тајно одмаралиште за “несташне” посјетиоце, а традиција се наставила, па су често долазили на јахтама како би скривени од погледа тулумарили под маскама.

Након бурних викенда за собом би оставили хрпе смећа и празних боца, као успомену на дивље вечери. Забаве су се завршиле седамдестих када је маркиз пуцао на љубавнике и убио се, наводно зато што се Ана у једног од њих заљубила.

За собом је оставио 1.500 фотографија и баршунасти зелени дневник у ком је детаљно записивао појединости о љубавним и сексуалним авантурама своје супруге.

Данас на Занону нема ничега осим свјетионика и изблиједјеле виле која чезне за обновом, пише punkyfer.hr.

Знатижељници долазе на приватну плажу која крије бројне тајне често не знајући да се испод виле налази рушевина средњовековног самостана с фрескама и малом капелицом, купајући се на истом мjесту гдjе су маркиз и Ана проводили своје дивље дане и ноћи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана