Острво између Крита и Родоса има неку потпуно другачију причу

Б92
Острво између Крита и Родоса има неку потпуно другачију причу

Ако бисте морали да опишете Карпатос онда бисте сигурно рекли да је то једно непрегледно плаветнило са залеђином, коју чине високе стрме планине.

Десетине плажа значи десетине нијанси плаве, од тиркизне на Апели преко плаве на Лефку до небо плаве на Афиартију. Карпатос значи да играте и плешете традиционални плес до зоре на трговима. Карпатос је када се изненадите што послије сваког корака видите другачији пејзаж. Карпатос је мирис мајчине душице и пећнице у којој се припрема лук и кукуруз са кимом.

Карпатос је плажа Аркасас са које пуца поглед на Касос, док сунце залази иза Паљокастра, који је некада био најпознатија пијаца робова на Медитерану. Карпатос предаје приче и о Јовану рибару из Финика, тачније о доларима које је одбио да би се сваког јутра будио у свом благословеном мјесту. Карпатос је и амерички акценат грчких исељеника који сваког љето долазе срећни и одлазе меланхолични. Карпатос су добродушни људи, ракија и мантинаде. Наравно, и незаобилазно црвено вино.

Створен божанском руком

Главни град Карпатоса је град Карпатос или, како знају да га називају Пигадија. Острво је подједнако удаљено од Родоса и Крита, а најближе њему је острво Касос на десетак километара. Острво је дугачко око 50 километара, а широко свега 5 до 10 километара. Свако ко је обишао Карпатос слаже се да плаже изгледају као да их је обликовала божанска рука - бијели пијесак, а понегде и шљунак учиниће да се осјећате као да ходате по облацима.

Како стићи до Карпатоса?

За долазак до острва у Додеканезу морате паметно планирати транспорт. Да ли ћете ићи из Пиреја, па успут обићи и још неко острво, те тако скратити пут или авионом, одлука је на вама. Знајте само да од 1. јуна трајекти много чешће саобраћају како би што боље служили туристима у сезони.

  • Ако се пак, одлучите на пут из аеродромске луке то можете учинити авио-компанијама Sky Express или Olimpic Air за сат времена и десет минута. Цијене карата крећу од 81 евро.
  • Трајектом из Пиреја пут траје 17 сати, а цијена карте почиње од 44 евра. Од Родоса пак, пут траје четири сата, а са компанијом Blue Star Ferries карта кошта 21 евро.
  • Повратна авионска карта од Београда до Атине кошта око 230 евра
  • Смjештај можете пронаћи већ по цени од 60 евра за двокреветну собу, па навише. Имајте на уму да су цијене у граду више од смјештаја по оближњим насељима око плаже.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана