Осјећате мучнину током путовања? Ево природног лијека да је спречите

zdravahrana
Осјећате мучнину током путовања? Ево природног лијека да је спречите

Има доста људи који слабо подносе путовања, пошто им се јављају разни симптоми као што су мучнина, вртоглавица, главобоља и слично. Ево неколико савјета како да на природан начин ублажимо ове проблеме.

Сви ови симптоми потичу од нечег што се у медицини назива кинетоза, или болест кретања (понекад и морска болест). То је заправо сасвим природна реакција нашег организма на покрет. Јавља се када више чулних система тијела различито доживљавају покрет. На примјер, када се налазимо у кабини брода, авиона или аутомобила, осјећај равнотеже шаље поруку нервном систему да се крећемо, док чуло вида шаље поруку да мирно сједимо. Тако настаје конфликт, који може да изазове непријатне симптоме, у које спадају вртоглавица, слабост, хладан зној, блиједило, главобоља, мучнина и повраћање.

Кинетоза се најчешће појављује у вожњи аутом, авионом, на вртешки или на броду.

Најбоље природно средство против болести кретања

Истраживања су утврдила да ђумбир заиста помаже против поменутих симптома, и то боље од неких модерних лијекова који се користе против мучнине на путовању, морске болести, јутарње мучнине и обичне мучнине.

Велика предност ђумбира је што не изазива нуспојаве. Зато је ђумбир добра алтернатива модерним лијековима који могу да изазову непријатне посљедице.

Како га користити? Чај од ђумбира, или кекс од ђумбира довољни су за спречавање мучнине. За путовање је посебно погодан инстант чај од ђумбира. Ђумбир можете да конзумирате и свјеж. Купите на пијаци комад свјежег ђумбира, па кад вам затреба одсјеците комадић, ољуштите га од коре и изгрицкајте (обратите пажњу да је у свјежем облику ђумбир прилично љут).

Биљни чајеви против мучнине

Искуство показује да су најбољи чајеви против мучнине чај од нане, камилице, лаванде и жалфије. Уколико сте већ повраћали, онда вам слиједећи чајеви могу помоћи да смирите стомак и опоравите се: чај од камилице, пелина и матичњака. Од воћа, помоћи ће шљива и трњина.

Још неколико савјета

Пред пут, избјегавајте масну и зачињену храну као и обилне оброке. Али, немојте ни да гладујете. Стручњаци кажу да гладовање дестабилизује електричне сигнале у желуцу што вас чини подложнијим мучнини и повраћању. Зато ће вам лагани оброк прије путовања помоћи да избјегнете мучнину и лакше поднесете вожњу.

Успут, можете да грицкате крекере јер ова лако сварљива грицкалица помаже против мучнине. Током путовања против мучнине могу помоћи и пеперминт бомбоне или пастиле.

Да бисте смирили желудац, пијте доста течности. Посебно добро дјелује топла и слана бистра супа. Добра је за желудац, а со је нарочито корисна за обнављање електролита послије повраћања.

Немојте конзумирати лимунаду или оранжаду, јер лимунска киселина и воћна киселина још више иритирају желудац.

Избјегавајте газирана пића, јер надражују желудац, а могу изазвати надутост, повраћај киселине и горушицу.Код болести кретања помаже и акупресура. Нека истраживања указују да се мучнина може спречити притиском на одређену тачку на зглобу. Ова тачка за притисак у акупунктури се назива перикарда 6 и помаже код спречавања мучнине. Налази се унутар ручног зглоба, два нокта изнад средње бразде длана.

Колачићи од ђумбира за срећан пут

Ево како да направите колачиће од ђумбира, којима не само да ћете се лијепо засладити успут, него ће вам помоћи и против мучнине.

Потребно је: 75г маслаца, 120г смеђег шећера, 100г грахам брашна, 125г хељдиног брашна, 25г пшеничних клица, 1 кашичица прашка за пециво, 1/2 кашичице соде бикарбоне, 1 кашика ђумбира у праху, 1 кашика свјежег ренданог ђумбира, 1 кашика мљевеног аниса, 1 кашика мљевеног каранфилића, 1 кашика меда, мало млијека.

Замјесите тијесто и формирајте од њега куглице, као кад правите медењаке.

Пеците колачиће на 180 степени, 20-25 минута.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана