Најјефтинији смјештај у Бањалуци и Зеници, најскупљи у Мостару

Агенције
Најјефтинији смјештај у Бањалуци и Зеници, најскупљи у Мостару

Бањалука, Сарајево -Туристи који долазе у БиХ требало би да знају да, према подацима објављеним на сајту "АирДНА", који прати изнајмљивање станова у међународној понуди, најјефтинији стан на дан могу пронаћи у Зеници и Бањалуци, а најскупљи у Мостару.

На овом сајту наводи се да је просјечна цијена стана на дан у Зеници и Бањалуци око 50 КМ, у Тузли око 60 КМ, у Сарајеву око 65 КМ, а у Мостару се за једну ноћ мора издвојити чак 70 КМ.

Поређења ради, стан на дан у Београду може се пронаћи већ за 66 КМ, док стан у Загребу треба платити око 90 КМ.

Стан у Љубљани може се наћи за око 130 КМ, а у Подгорици већ за 56 КМ.

Просјечан приход власника таквих станова од изнајмљивања мјесечно у Сарајеву износи око 680 КМ, у Бањалуци око 530 КМ, Тузли око 520 КМ, Зеници око 670 КМ, а у Мостару 730 КМ.

Колико је исплативо бавити се издавањем стана на дан у БиХ рекао нам је Дејан Павић из Бањалуке, који издаје неколико станова.

"Овај посао није лош, али за људе који се баш тиме баве. Да бисте од издавања стана на дан могли да живите, морате имати два до три стана", рекао је Павић.

Додаје да је у задњих девет мјесеци све већи број нерегистрованих издавача, што је спустило цијену станова.

На сајту "АирДНА" наводи се да су власници станова у Сарајеву највећи приход имали у августу, када су мјесечно зарађивали око 1.000 КМ, а најнижи у јануару, око 260 КМ.

У Зеници су на мјесечном нивоу највише зарадили у јануару, око 1.170 КМ, а најмање у октобру прошле године, око 230 КМ.

У Тузли је просјечан мјесечни приход најнижи био у децембру прошле године, око 250 КМ, а највиши у августу ове године, око 660 КМ.

Бањалука је највећи мјесечни приход остварила у јулу, око 660 КМ, а најнижи у јануару, око 240 КМ.

У Мостару су власници ових станова мјесечно најмање зарадили у децембру прошле године, око 280 КМ, а највише у августу, око 1.120 КМ.

Према броју дана када је стан изнајмљен у односу на број дана колико је на тржишту, просјек за Сарајево је 46 одсто, Мостар 41 одсто, Бањалуку 37 одсто, Тузлу 36 одсто и Зеницу 52 одсто.

Кристијан Хржина, туриста из Загреба, каже да је изнајмљивање стана на дан у БиХ исплативије од хотела, јер је јефтиније, а уједно особа која га изнајми има комфор властитог стана.

"Често изнајмим стан на дан у Бањалуци јер су домаћини углавном љубазни и учине да се осјећаш као дома, а цијена стана на дан у БиХ је слична цијени хостела у неким европским градовима. У стану имаш приватност, а још један плус је кухиња у којој можеш кухати и мање трошити на храну у ресторанима", рекао је овај Загрепчанин.

Сајт "АирДНА", који је основан у Калифорнији, анализира податке о досадашњих 4,2 милиона изнајмљивања и 90 милиона резервација у 20.000 мјеста широм свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана