Najimpresivnije vodene površine svijeta

Priredila: Tanja Milaković
Najimpresivnije vodene površine svijeta

Izvor koji izbacuje mjehuriće poput šampanjca, jezero koje mijenja boje i krvavi vodopad samo su neke od čudesnih vodenih površina na našoj planeti.

Raznobojni Veliki prizmatični izvor je najveći topli izvor u Nacionalnom parku Jeloustoun u SAD. Dugačak je 90, a dubok 50 metara. Jezero bogato mineralima karakteristično je po koncentričnim pojasevima jarkih boja, od crvene do zelene, koje stvaraju različite grupe bakterija koje proizvode pigmente i kojima prija toplota. Centralni dio jezera je briljantnoplave boje, a temperatura u njemu dostiže temperaturu od 87 stepeni Celzijusa.

Impresivan prizor je i tačkasto jezero u Kanadi. Riječ je o alkalnom jezeru bogatom mineralima, prije svega sulfatima, koji sadrži male doze srebra i titanijuma. Mrlje kružnog oblika pojavljuju se ljeti, kada najveći dio vode ispari.

Jezero se nalazi u Britanskoj Kolumbiji, a u narodu, koji ga smatra svetim, poznato je pod imenom Kliluk. U Drugom svjetskom ratu so iz njega je korišćena za proizvodnju eksploziva.

Novi Zeland je poznat po prekrasnim geotermalnim izvorima i bazenima, a jedan od najistaknutijih i najpoznatijih je Bazen šampanjca. Ovaj prirodni bazen je dobio ime zbog velike količine ugljen-dioksida koji oslobađa, slično kao što to čini čaša šampanjca.

Blistavom ružičastom bojom plijeni i jezero Retba na atlantskoj obali Senegala. Ima visok sadržaj soli, a njegova boja potiče od mikroalgi Dunaliella salina, koje proizvode crveni pigment da bi lakše apsorbovale sunčevu svjetlost. Boja je najintenzivnija tokom sušnog perioda.

U ledenom prostranstvu istočnog Antarktika, iz pukotina glečera Tejlor, izvire jarkocrveni vodopad. Voda potiče iz veoma slanog jezera zarobljenog u glečeru dva miliona godina.

Kada voda bogata gvožđem izbije na površinu, gvožđe reaguje sa kiseonikom iz vazduha i stvara rđu, što vodopadu daje crvenu boju, pa je poznat i kao krvavi vodopad. Drevni mikrobi iz jezera mogli bi da pruže značajne informacije o Zemlji i drugim planetama u preistorijsko doba.

Rijeka Kanjo Kristales u Kolumbiji u kratkom periodu između septembra i novembra poprima sve dugine boje. Živopisne nijanse crvene, plave, zelene i narandžaste stvara endemska biljka Macareinia clavigera, koja cvjeta u vodi, ali i mahovine i alge.

Rijeka se nalazi u udaljenoj oblasti planinskog vijenca Seranija de la Makarena, koja je zbog gerilske aktivnosti dugo bila zatvorena za turiste.

Ključajuće jezero u Dominikanskoj Republici doslovno ključa i isparava. Smješteno je visoko u Nacionalnom parku Planina tri vrha i mogu da ga vide samo oni koji su spremni za naporno pješačenje uzbrdo.

Jezero konstantno zagrijava istopljena lava ispod zemlje, a para i vreli gasovi kroz otvor dospijevaju u jezero. Zbog stalnog ključanja niko nikada nije uspio da izmjeri njegovu tačnu temperaturu. Međutim, procjenjuje se da voda ima i do 197 stepeni Celzijusa. Plivanje u ovom jezeru može biti pogubno.

Asfaltna jezera predstavljaju interesantan geološki fenomen, jer se umjesto vode u pukotinama zemlje nalazi tečni asfalt. Ima ih nekoliko na svijetu, a najpoznatije je u Trinidadu, gdje predstavlja veliku turističku atrakciju, a istovremeno i koristan izvor asfalta za upotrebu.

Naučnici nisu očekivali da, u dubinama ovog jezera, nađu bilo kakav život jer tamo skoro da i ne dopiru voda i svjetlost. Međutim, otkrili su veoma bujan svijet bakterija i mikroorganizama koji žive u dubinama tečnog asfalta.

Procjenjuje se da u jezeru ima deset miliona tona tečnog asfalta i prostire se na više od stotinu hektara. (BBC)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana