Мрачна страна Дубаија: Шта се крије иза богатства и гламура?

radiosarajevo.ba
Мрачна страна Дубаија: Шта се крије иза богатства и гламура?

Дубаи је познат као један од најгламурознијих и најбогатијих градова на свијету. Пун екстравагантних грађевина, скупих аутомобила, лудог ноћног живота и луксузних јахти, овај бисер блиског истока права је туристичка мека.

Ипак, за разлику од слике овог рајског бљештавила које се сервира туристима, постоји и она друга страна Дубаија која је далеко од гламурозне, преноси The Richest.


Радници проводе 14 сати дневно на врелих 40 степени Целзијуса

Дубаи је град који се развија брзином свjетлости, а да би све те предивне зграде биле изграђене, потребни су и радници који раде у јако тешким условима - 14 сати дневно на температури од преко 40 степени. Несреће и здравствени проблеми су свакодневна појава, а чести су и смртни случајеви, али се то успjешно заташкава.

Можете завршити у затвору због љубљења у јавности

Иако је Дубаи представљен као модеран и либералан град, већина становништва је муслиманске вjероисповијести што значи да се јако држи до чедности. Љубљење на јавним мjестима је строго забрањено под претњом затвора, а чак и држање за руке на улици може вам донијети велику новчану казну. Туристи нису изузети од ових правила, а ванбрачни сексуални односи су у Уједињеним Арапским Емиратима илегални, па је то и за посјетиоце велики ризик.

Трговина људима

Иако се строго надгледа и тако невина ствар попут љубљења, ноћу се ситуација знатно мијења. У Дубаију постоји преко 30.000 проститутки, а просјечна им је цијена 500 долара на сат. С обзиром на то да арапски моћници одлично зарађују на проституцији, прикривено се подстиче, а бијело робље је неријетка појава на које полиција не обраћа пажњу.

Расизам

Иако живимо у 21. вијеку и расизам је нешто што је у већем дијелу свијета законски регулисано, у Дубаију ствари не стоје баш у складу с тим. Тамо вриједите тачно онолико колико вриједи ваш пасош. Европљани и Американци, на примјер, зарађују готово двоструко од људи из земаља Трећег свијета радећи исти посао за исту компанију. Једнакост је тамо појам који не постоји у стварности.

Ропски рад

У Дубаију је ропство још увијек присутно. Наравно, не ради се о отвореном робовласништву, већ често привидно легално израбљују раднике из земаља попут Индије, Пакистана или Кине. Они раде о прековремених сати за јако малу плату, а не могу да се буне, јер се дешавам да им компаније за које раде по уласку у земљу одузимају пасоше. Смјештај и услови у којима раде су благо речено ужасни, а плата им је око сто долара мјесечно.

Слобода говора не постоји

Услови нису строги само за држављане, већ и за досељенике којих је у Дубаију око 80 одсто. Ако у јавности изнесете мишљење које се не слаже с политиком челника, контактираће вас њихова тајна полиција која ће вам понудити двије опције: да ћутите или да вам све што имате буде одузето. За досељенике је ситуација још гора узевши у обзир компликоване процедуре стицања држављанства, па постоји опасност да вас депортирају из државе без обзира колико дуго живите тамо.

Уништавање околине

Дубаи се убрзано развија и нови комплекси зграда ничу готово преко ноћи. Свако то градилиште производи тоне смећа, канализацијског и хемијског отпада. Системи за одлагање отпада не могу да прате убрзани темпо производње, а све то смеће се најчешће баца у море.

Расипање пијаће воде

С обзиром на то да се налази у пустињи, Дубаи сву пијаћу воду мора да увози. Будући да су прилично богата земља, то не сматрају толико великим проблемом, али трошење воде је управо сулудо. На примјер, великом броју голф терена потребно је 15 милиона литара воде на дан само како би им травњаци остали зелени. Док у остатку свијета влада велика несташица воде за пиће и неки људи дословно умиру од жеђи, ароганција Дубаија се види управо у том расипничком ставу према води.

Кад се исцрпи сва нафта слиједи им пропаст

Најразвијенија грана привреде свих земаља Средњег Истока управо је бушење нафте. Прогнозе стручњака тврде да ће нафте понестати у слиједећих двадесетак година, а тада ће цена бити толика да ће се човјечанство вјероватно преусмерити на друге изворе енергије. Могуће да ће Дубаи након тога због великих трошкова и расипничког начина живота бити отјеран у сиромаштво.

Заробљавање дивљих животиња

Скупоцјени аутомобили и раскошне виле најбогатијим грађанима Дубаија више нису довољне. Најновији трендови у показивању богатства јесте посједовање неке егзотичне дивље животиње које држе као кућне љубимце. Обично се ради о дивљим мачкама, тигровима, пантерима или лавовима, а њихови власници плаћају тренере и дресере који би их припитомили.

Саобраћајне несреће

Увријежено је мишљење да је Дубаи најгори град на свијету што се тиче саобраћаја. Лако је заборавити на ограничења ако имате Ламборџини вриједан пола милиона долара, а саобраћајне несреће су један од најчешћих узрока смрти у Дубаију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана