Мирис Јадрана и дурмиторске стазе идеални спој за одмор

Припремила: Данијела Стоканић
Мирис Јадрана и дурмиторске стазе идеални спој за одмор

Будва - Море, луде и незаборавне новогодишње прославе на отвореном, планинска ексклузива и нова доза адреналина, све то очекује оне који се одлуче да им Црна Гора буде први избор како за прославу новогодишњих празника тако и за незабораван одмор.

И ове године, приморски градови попут Будве, Херцег Новог, Тивта и Бара спремно дочекују госте у намјери да оправдају епитет најбољих новогодишњих прослава под ведрим небом.

Новогодишња прослава на отвореном је тренд који се на овим просторима практикује у посљедњих неколико година, а „благе“ децембарске ноћи без снијега  погодују  да се све више људи опредјељују да им једини избор забаве за нову годину буду тргови и покоји топли напитак.

Црна Гора је на неки начин постала бренд када је у питању прослава нове године на отвореном, а свјесни су тога и организатори, па су и ове године успјели да највеће музичке звијезде на овим просторима доведу у тамошње приморске градове.

Синоним доброг провода и одличног звука на отвореном је најатрактивнији град Црне Горе - Будва која и ове године новогодишњу забаву почиње већ 29. децембра концертима концертгрупе „Хладно пиво“ и „С.А.Р.С“, док ће 30.  децембра сви гости на отвореном имати прилику да уживају уз добре звуке рокенрола и то уз „Бајагу и инструкторе“. Рокенрол забава се наставља и за новогодишњу ноћ, 31. децембар гдје ће све посјетиоце на отвореном у Будви забављати „Бијело дугме“.

Такође, и остали приморски градови на свом тргу угостиће највеће звијезде музичке балканске сцене, па ће Гибонни пјевати у Тивту, а пјевачица раскошног гласа Марија Шерифовић новогодишњу ноћ прославиће са свим посјетиоцима Бара. 

Међутим, није само мирис Јадрана у јануару, квалитетна  музика и забава на отвореном нешто што Црну Гору издваја од осталих  и због чега је постала најпознатија дестинација за новогодишње празнике. Ова земља нуди бројне могућности за потпун одмор, а идеалан бијег од стварности, стреса свакодневице су црногорске планине које спремно дочекују госте.  У црногорским ски-центрима Жабљак, Колашин, Вучје, Локве и Турјак већ су почели да пристижу први гости, а због повољних временских прилика, туристи већ сада могу да уживају у снијегу и да се препусте зимским чаролијама.

- Нова сезона доноси побољшан квалитет понуде и услуга у свим сегментима туризма. У Колашину је претходне зиме отворен први брендирани хотел на сјеверу „Фоур Поинтс бџ Схератон“. О интересовању гостију за овај хотел најбоље говори податак да је за период католичког Божића већ распродат, а добар букинг најављен је и током цијеле зимске сезоне -  истакла је директорица Националне туристичке организације Црне Горе Жељка Радак-Кукавичић.

Додала је да новоотворени мали хотели са високим нивоом услуге, као и обогаћена понуда са додатним велнес и спа садржајима, значајно су допринијели садржају понуде смјештаја за ову сезону како у приморском тако у планинском дијелу Црне Горе.

Организатор и увјеравају да ће све жичаре и стазе на свим црногорским скијалиштима ове сезоне бити у функцији. На скијалиштима ће се, како је планирано, организовати дневне забаве, промоције, тематске радионице и програми анимације за најмлађе посјетиоце.

Оно што је ново и занимљиво у зимским центрима Црне Горе јесу и два авантуристичка парка која ће радити током цијеле године у ски центру Колашин и Савин Кук.

Осим авантуристичких паркова, Црна Горе је ове године посебно спремна за све оне који су жељни нове дозе адреналина. Примјера ради, гости који се одлуче за одмор на црногорским планинама могу уживати у зимским варијантама јахања коња, рафтингу, џип сафарију, пењању по природним и вјештачким стијенама, вожњи моторним санкама по Дурмитору, Сињајевини, Бјеласици, Комовима и многим другим мање уобичајеним активностима на планини. Бројна етно-села као што су Монтенегро, Јатак, Невидио, Штавна, Излазак, Вуковић и друга, пружају удобан смјештај, а током зиме организују и атрактивне излете, скијашке аранжмане и успоне.

Цијене

Црногорски ски-центри формирали су цијене услуга које су и ове године веома приступачне. Примјера ради, цијене хотелског и приватног смјештаја су разноврсне И зависе од врсте и категорије смјештаја. Цијене на бази полупансиона у хотелима у ски-центрима током зимске сезоне се крећу од 24 евра  у хотелима са три звјездице,  од  35 евра у хотелима са четири звјездице, а у приватном смјештају од десет евра  до 20 евра по особи, у зависности од категорије и локације објекта. Што се тиче цијена ски паса, примјера ради, једнодневни ски пас за одрасле је 15 евра у Колашину (Колашин 1450) и на Жабљаку (Шавник), десет евра у Ски-центру Вучје, осам евра на Турјаку и слично. Дневно изнајмљивање опреме износиће  од пет евра до 13 евра у зависности о ком ски-центру је ријеч. Цијена у авантуристичким парковима за најмлађе износи пет евра, за јуниоре осам евра, а за одрасле десет евра

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана