Мајорка, драгуљ Медитерана

Данијела Стоканић
Мајорка, драгуљ Медитерана

Мајорка, највеће шпанско острво, једна је од најстаријих европских туристичких дестинација коју често зову и “Стара дама”. Кристално чисто тиркизно море, километри рајске обале са “свиленим” бијелим пијеском којим се гази као по најфинијем тепиху, бајковите увале, лагуне и пећине пружају све за љето које се памти.

Шпанци, заправо Мајорканци, уз љепоте које им је природа дала, знају формулу успјешног туризма, јер је у експанзији од средине прошлог вијека. Фасцинантна природа, триста сунчаних дана годишње, градови и мјеста као насликани, идилична села и најмодернији клубови и кафићи, љубазно становништво, темпераментни људи и ритмови љета и музике, заводљиви укуси хране и сангрије описују Мајорку. Као што је и сунце над Мајорком блиставо и врело, тако је и она узаврела од дешавања и ритмова.

Ту магију Мајорке, бисера Медитерана, која је позната и по својим чувеним вјештачким бисерима, укрстила је моћна љепота природе, гдје се тик уз прелијепо море наслања планинска идила Трамунтане. Вода је чиста и идеална за пливање и спортове као што су роњење, параглајдинг, пецање, једрење, па чак и сурфовање. Између осталог, ту су и врло добри голф терени, прилагођени сваком нивоу знања.

Палма де Мајорка је највећи град и лука на острву Мајорка.

То је веома модерно мјесто, чије улице и грађевине одишу богатом историјом и културом. Једна од најпознатијих атракција налази се у близини луке, гдје је и краљевска палата, импресивна Сеу катедрала, коју је реконструисао Гауди, градска пијаца… Ту је и шпанско село, с репликама кућа, палата, тврђава и осталим знаменитостима типичних за архитектуру различитих региона Шпаније.

Ел Аренал налази се на јужној обали Мајорке и типичан је шпански приморски град са уским улицама у којима се мијешају странци и домаћини до касно у ноћ. С обзиром на то да се налази у близини града Палма де Мајорка и у близини аеродрома, није никакво чудо што овај градић постаје мјесто масовног туризма.

Пуерто де Алкудија је љетовалиште на сјевероистоку шпанског острва Мајорке. Идеално је за породице и младе парове. Најјачи адут су прелијепе плаже, а мјесто је и центар ноћног провода.

Један запис каже да ако у Средоземљу постоји рај онда је то острво Мајорка, а његова престоница Палма је драгуљ у круни!

Занимљивости

Најљепше плаже и увале су на југу овог острва, гдје су и главне туристичке зоне Палма Нова, Магалуф, Санта Понса, Плаја де Палма... Поред тога, Рафаел Надал, један од најбољих свјетских тенисера, рођен је у граду Манакору на Мајорки и борави ту са својим родитељима када не путује на турнире.

 

Услуге                      Цијене (у КМ)

Смјештај                       од 50

Такси превоз од           7

Сунцобрани и лежаљке       6

Пиће                                      5

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана