Liban svijetla tačka na Bliskom istoku

Priredio: Boris Đurić
Liban svijetla tačka na Bliskom istoku

Bejrut - Dok oko njega gore Sirija, Irak, Jemen, Zapadna obala, turski Kurdistan i sve više Egipat, Liban je uspio da ostane rijetka svijetla tačka mira na Bliskom istoku.

Nekoliko je razloga zašto je Liban u novijoj istoriji izbjegao sudbinu svojih susjeda.

Od čitavog arapskog svijeta Liban ima najviše obrazovanog stanovništva koje je izuzetno talentovano. Građanski rat u Libanu, koji je ostavio iza sebe više od 150.000 žrtava, naučio je Libance da niko ne pobjeđuje.

Libanci su poslali na desetine hiljada svoje djece u inostranstvo tokom rata koji je trajao od 1976. do 1990. Kada su se vratili u zemlju, oni su odbacili podjele po etničkim grupama, korupciju i žestoko su kritikovali lokalne vlastodršce koji vjeruju da imaju doživotno pravo na vlast.

Drugi razlog zašto je Liban ostao relativno miran je njegova vojska. Reformisana nakon građanskog rata, to je jedina institucija u zemlji koja je u potpunosti oslobođena uticaja etničkih i interesnih grupa.

To je takođe i jedina institucija koja još pravilno funkcioniše. Iako koristi zastarjelo oružje, kao što su stare britanske SLR puške i "hui" helikopteri iz doba vijetnamskog rata, libanska vojska uspijeva da održi mir u zemlji.

U trenutnom nedostatku predsjednika najmoćniji čovjek u zemlji je general Abas Ibrahim, koji je zadužen za unutrašnju bezbjednost. General Ibrahim je poznat po svojoj hrabrosti, za koju neki govore da se ponekad graniči sa ludilom.

Kada je radio kao vojni obavještajac u južnom dijelu Libana, Ibrahim je bio zadužen da održava kontakt sa svim oružanim grupama u okruženju. On je znao noću, sam i bez oružja, da ode u palestinski kamp Ejn el-Hilveh da priča sa teroristima "Al-Kaide".

Takođe, jedan od faktora mira je način organizovanja vlasti, u kojoj predsjednik mora biti iz redova hrišćanske zajednice maronita, premijer mora biti musliman sunit, a predsjednik narodne skupštine šiit.

Na kraju, Libanci znaju da cijene ono što malo arapskih zemalja ima - relativnu slobodu, obrazovanje, ljubav prema knjigama i veliko poštovanje svoje istorije, bilo da je riječ o rimskim ruinama, dvorcima krstaša, antičkim džamijama, feničanskoj ljubavi prema putovanjima i avanturama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana