Kranjska Gora - oaza usred Alpa

Jasmina Perišić
Kranjska Gora - oaza usred Alpa

Kranjska Gora je ušuškano turističko mjesto i jedno od najpoznatijih slovenačkih skijališta, smješteno u dolini između Karavanki i Julijskih Alpa na sjeverozapadu države, na tromeđi sa Austrijom i Italijom.

Sa svojim impozantnim vrhovima i tajanstvenim šumama Kranjska Gora predstavlja pravi izazov za skijaše, planinare i alpiniste, pruža pun alpski ambijent i trenutno je puna turista. Sjevernim dijelom pružaju se Karavanke, a južnim Julijske Alpe. Veliki dio ovog mjesta prostire se na preko 2.000 metara nadmorske visine, a u južnom dijelu nalazi se Triglav, najviši vrh Slovenije. To je bio izolovan kraj sve do 1870. kad je izgrađena željeznička pruga Jesenice - Tarvisio, koja je prošla preko Kranjske Gore. Izgradnja skijaške skakaonice na Planici 1930-ih učinila je Kranjsku Goru slavnim zimskim sportskim centrom, pa se od tada njen razvoj veže uz skijanje i ostale zimske sportove. Kao važan zimski sportski centar Kranjska Gora je poznata po takmičenjima za Svjetski kup u skijanju. Nije ni čudo jer se ski-liftovi i skijaški tereni prostiru po padinama Vitranca od Kranjske Gore do Planice na nadmorskoj visini od 800 do 1.570 metara. Turistima su na raspolaganju 23 žičare i 20 kilometara skijaških staza, povezanih sa 14 ski-liftova. Za trčanje na skijama uređeno je 40 kilometara staza, a otvoreno je i prirodno klizalište na jezeru Jasna. Svi ovi sadržaji pružaju bogat izbor turistima i ljubiteljima zimskih sportova, koji imaju na raspolaganju i iznajmljivanje opreme za alpsko i nordijsko skijanje, kao i daske za snoubording. Za ljubitelje noćnog života na raspolaganju su restorani, lokali i diskoteke, te kazino za one koji žele da oprobaju svoju sreću. Ovo mjesto ima oko 1.500 stanovnika koji žive u oštrijim klimatskim uslovima, koje čini planinska varijanta umjerenokontinentalne klime. Biciklisti, planinari, alpinisti, mladi, ali i penzioneri, svi su posjetioci Kranjske Gore, tako da putovanje u ovu slovenačku ljepoticu nikako ne može da bude pogrešan izbor.

Istorija

Strateško značenje mjesta poraslo je za vrijeme Prvog svjetskog rata kad su ruski zarobljenici izgradili put preko prevoja Vršič, visokog 1.611 metara, koji je povezivao kotline Soče i Save. Taj put izgrađen je iz strateških razloga, ali je izbavio mjesto iz vjekovne izolacije i učinio ga dostupnijim izletnicima i sportistima.

 

Usluge                           Cijene

 

Smještaj                       od 30 KM

Ski-pas za dan                  60 KM

Povratna vozna karta        16  KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana