Kadiz - grad tornjeva

Sanja Amidžić
Kadiz - grad tornjeva

Kadiz je andaluzijska provincija smještena na sjevernoj strani uskog Gibraltarskog prolaza na obalama Atlantskog okeana i jedan je od gradova u Španiji koji morate da posjetite.

Sa brojnih brežuljaka ove provincije, na kojima se nalaze vjetrenjače, jasno se vidi Afrika. Centar provincije je istoimeni grad, za koji se vjeruje da je najstarije kontinuirano naseljeno mjesto u cijeloj jugozapadnoj Evropi.

Grad Kadiz smješten je na samom vrhu dugog poluostrva, koje je na pojedinim mjestima čak uže od autoputa. Starim dijelom grada dominiraju kamene i ciglene zgrade zbijene oko uskih kamenih uličica, koje predstavljaju pravu avanturu za sve koji vole šetnju. Kamen kojim su obložene kuće i zgrade vađen je sa dna mora, pa i dalje na sebi ima okamenjene školjke. Najljepše zgrade obojenu su u bež, roza i žutu boju, a smještene su na glavnom gradskom trgu, San Antoniju, zajedno sa crkvom iz 18. vijeka.

Najbolji pregled na grad daje toranj i osmatračnica Tore Tavira, koja je visoka 45 metara iznad mora. Na vrhu tornja nalazi se jedna od poznatijih evropskih kamera obskura. Zahvaljujući ovoj tehnici može se vidjeti gotovo cijeli grad sa njegovim znamenitostima. To je odlična polazna tačka za obilazak ovog mjesta. Najinteresantnije je posmatranje malih ljudi i automobila širom grada. Smještaj na ovoj prelijepoj turističkoj destinaciji možete naći u 42 objekta. Cijene noćenja kreću se od 160 maraka u hotelu "Argantonio", pa do 360 maraka, koliko košta noćenje u hotelu "Parador de Kadiz". Ako ste ljubitelj dobre hrane, tu su svakako brojni restorani smješteni po cijelom gradu. Ručak u restoranima  možete naći od 50 maraka, što je najjeftinija cijena. Za stanovnike ovog grada kažu da su veoma društveni i većinom sa odličnim smislom za humor. Zbog toga je gotovo nemoguće da ćete kao turisti doživjeti neprijatnost od lokalnog stanovništva. Oni koji su posjetili Kadiz najčešće ga opisuju kao grad tornjeva. 

Balkon za dame

 

Vile i palate koje se nalaze u centru grada imaju veliki balkone sa željeznim ogradama izbočenim prema vani, da dame u krinolinama ne bi imale problema dok sa svojih balkona posmatraju prolaznike. Takav stil gradnje je bio popularan u 19. vijeku, a uvezen je iz Havane. Neki dijelovi grada podsjećaju na kubanske metropole.

Usluge                    Cijene u KM

Smještaj                 160

Kafa                       8

Ručak                       50

Suveniri                 10

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana