Кадиз - град торњева

Сања Амиџић
Кадиз - град торњева

Кадиз је андалузијска провинција смјештена на сјеверној страни уског Гибралтарског пролаза на обалама Атлантског океана и један је од градова у Шпанији који морате да посјетите.

Са бројних брежуљака ове провинције, на којима се налазе вјетрењаче, јасно се види Африка. Центар провинције је истоимени град, за који се вјерује да је најстарије континуирано насељено мјесто у цијелој југозападној Европи.

Град Кадиз смјештен је на самом врху дугог полуострва, које је на појединим мјестима чак уже од аутопута. Старим дијелом града доминирају камене и циглене зграде збијене око уских камених уличица, које представљају праву авантуру за све који воле шетњу. Камен којим су обложене куће и зграде вађен је са дна мора, па и даље на себи има окамењене шкољке. Најљепше зграде обојену су у беж, роза и жуту боју, а смјештене су на главном градском тргу, Сан Антонију, заједно са црквом из 18. вијека.

Најбољи преглед на град даје торањ и осматрачница Торе Тавира, која је висока 45 метара изнад мора. На врху торња налази се једна од познатијих европских камера обскура. Захваљујући овој техници може се видјети готово цијели град са његовим знаменитостима. То је одлична полазна тачка за обилазак овог мјеста. Најинтересантније је посматрање малих људи и аутомобила широм града. Смјештај на овој прелијепој туристичкој дестинацији можете наћи у 42 објекта. Цијене ноћења крећу се од 160 марака у хотелу "Аргантонио", па до 360 марака, колико кошта ноћење у хотелу "Парадор де Кадиз". Ако сте љубитељ добре хране, ту су свакако бројни ресторани смјештени по цијелом граду. Ручак у ресторанима  можете наћи од 50 марака, што је најјефтинија цијена. За становнике овог града кажу да су веома друштвени и већином са одличним смислом за хумор. Због тога је готово немогуће да ћете као туристи доживјети непријатност од локалног становништва. Они који су посјетили Кадиз најчешће га описују као град торњева. 

Балкон за даме

 

Виле и палате које се налазе у центру града имају велики балконе са жељезним оградама избоченим према вани, да даме у кринолинама не би имале проблема док са својих балкона посматрају пролазнике. Такав стил градње је био популаран у 19. вијеку, а увезен је из Хаване. Неки дијелови града подсјећају на кубанске метрополе.

Услуге                    Цијене у КМ

Смјештај                 160

Кафа                       8

Ручак                       50

Сувенири                 10

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана