Једанаест најопаснијих туристичких дестинација на свијету

Агенције
Једанаест најопаснијих туристичких дестинација на свијету

Нека мјеста на свијету могу адреналинским зависницима да пруже све што им је потребно...

На свијету постоје бројна места која су прави рај на земљи за оне који чезну за узбуђењима. Ако спадате у људе који воле да им одмор буде зачињен дозом опасности, ово су права мјеста за вас, преноси "Брајтсајд".

1. Долина смрти у САД – може се сматрати врелом рерном планете Земље. Запањујућа пустиња држи рекорд што се тиче температуре, која може да достигне 56.7 степени. Без обзира колико вам је тврда кожа, јако сунце и вријелина ће вас брзо исцрпити. Ако код себе немате воду, преживјећете само 14 сати.

2. Данакилска пустиња у Еритреји – од других пустиња се разликује по температури од око 50 степени, бројним активним вулканима и гејзирима који прскају отровне гасове. Многи ово мјесто називају паклом на Земљи, али и даље привлачи храбре ентузијасте. Свако ко жели да посјети ову пустињу мора да зна да је одлазак без стручног водича строго забрањен.

3. Маунт Вашингтон САД – планина која држи свјетски рекорд по брзини вјетра на површини Земље. Највећа забиљежена брзина износила је 327 километара на сат. Јачина вјетра није једино шта је опасно овдје. На овом подручју темпетарура може да падне чак 40 степени испод нуле, а јаке сњежне падавине чине да планина, иако има просјечну надморску висину, буде врло опасно мјесто. Оптерећење које људско тијело има овдје може се упоредити са оптерећењем које се доживи на планини Монт Еверест.

4. Вулкан Синабунг у Индонезији – активан вулкан који се налази на острву Суматра. Ерупције које остављају људе без кућа, су овдје честе. Градови и села која се налазе у близини вулкана потпуно су били прекривени лавом и пепелом послије ерупција које су се догодиле 2010, 2013, 2014. и 2015. године. Посљедња ерупција била је 27. фебруара 2016. и тада су смртоносан вулкански гас, камење и пепео избачени на више од 2.500 метара. Нико не може да предвиди шта ће овдје бити већ сутра.

5. Острво змија у Бразилу – острво сакривено на обали Бразила препознаје се као најопасније мјесто на свијету. Разлог за то је врло једноставан.Овдје живе најотровније змије и то у просјеку пет примјерака златне змије по квадратном метру. Након бројних прича о страдању посјетилаца, бразилска влада је забранила искрцавање на острво.

6. Долина смрти на Камчатки у Русији – руско полуострво има своју долину смрти, у близини долине гејзира. Висока концентрација отровних гасова у овом подручју представља опасност за сав живи свијет. Биљке и животиње брзо угину, док људи добију грозницу, вртоглавицу и буде им хладно.

7. Национални парк Мадиди у Боливији – на први поглед ово мјесто је живописно, али је уствари врло опасно и то зато што посједује отрован и агресиван биљни свијет. Контакт са неком од биљака може да изазове озбиљан свраб, осип и вртоглавицу. Чак и мала рана може да се инфицира тропским паразитима.

8. Краљевство слонова у округу Конбури на Тајланду – Овдје је туристима занимљиво да дођу, јер могу слободно да се возе сплавом и хране крокодиле. Сплав је направљен од дрвета и одржавају га пластични бурићи. Туристима закаче месо на штап за пецање и на тај начин хране крокодиле, а занимљиво им буде и да измакну штап баш у тренутку кад се животиња довољно приближи храни.

9. Корално острво Бикини у оквиру Маршалових острва – Пошто се налази изгубљено усред океана, острво дјлује као рај. Нажалост, служило је за бројне нуклеарне пробе које су га учиниле радиокативном недођијом. Становници су били присиљени да се иселе, а острво је и данас, због високе радијације, опасно за живот.

10. Афарска депресија у Етиопији – вулкан Ерта Але је један од најопаснијих вулкана на свијету. Мањи земљотреси константно потресају ово подручје и уједно стварају дубоке поноре. Потреси се дешавају зато што вулкан лежи на два језера лаве и њена количина се стално мијења.

11. Језеро Натрон у Танзанији – дјелује и као пејзаж ванземаљаца. Кора коју је створила алкална со је толико опасна да сви који дођу у контакт са њом умиру. Пливање у језеру је строго забрањено, а јак мирис водоника вам неће дозволити да се дуго дивите запањујућем призору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана