Hrvatica u Severnoj Koreji: Očekivala sam siv i mrtav grad, a evo šta me je dočekalo

Jutarnji.hr
Hrvatica u Severnoj Koreji: Očekivala sam siv i mrtav grad, a evo šta me je dočekalo

Majka jednog hrvatskog fudbalera koja ga je pratila na turniru u Sjevernoj Koreji ispričala je svoje utiske o Pjongjangu i šoku kada je shvatila da su sve informacije koje je imala o Severnoj Koreji bile predrasude.

"S velikim predrasudama došla sam u Pjongjang. Očekivala sam sivi mrtvi grad, ljude u uniformama, vojsku i policiju na ulicama, stalnu kontrolu i bijedu. A dočekao me je veliki moderni grad, sa širokim ulicama, ogromnim neboderima i spomenicima, prometnim gužvama. Uočila sam da svi nose mobilne i stalno pričaju, a u kontaktima, ne samo sa službenim osobama, vodičima, radnicima hotela, nego i s Korejcima na ulici, mladim igračima, uočila sam da gotovo svi govore engleski. Neki bolje, neki slabije, ali bez problema smo se sporazumevali. Za razliku od, na primjer, Brazilaca, koji su bili s nama u hotelu, od kojih gotovo niko nije ni natucao engleski, za komunikaciju s njima trebao nam je prevodilac", priča za "Jutarnji" Dunja Babić, majka mladog fudbalera Hrvoja, koja je zajedno sa njegovom ekipom bila na turniru mira u Sjevernoj Koreji. Kaže da ju je iznenadio izgled, ali i veličina aerodroma u Pjongjangu, odličan hotel, moderni autobusi koji su ih vozili te srdačnost domaćina.

"Nije to bila protokolarna dobrodošlica, bilo je to nešto više" kaže Dunja – "Na ulicama, širokim poput autoputeva, u zastoju je bila gužva pa smo milili u koloni od hotela do stadiona. Dominiraju marke Ford, Mercedes, Leksusus, vozila koja viđamo na Zapadu"

"Nismo po Pjongjangu išli sami, jer nije bilo vremena zbog utakmica, treninga, protokolarnih obaveza, nego organizirano s vodičima. Monumentalni spomenici, visoki neboderi, prekrasna rijeka i iznenađenje - u središtu akvapark zbog kakvog bi se posramio neki evropski grad. Pun je kupača. Šteta što nismo ponijeli kupaće - bazeni, tobogani, jako su nas mamili. Priča za sebe je stadion. Ogroman, uređen, da bar Dinamo ima takav. Bila sam na treninzima i na utakmicama, prava fudbalska atmosfera", zaključuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana