Хамбург - град мостова, културе и забаве

Јасмина Перишић
Хамбург - град мостова, културе и забаве

Хамбург је лучки град, смјештен на сјеверу Њемачке и други је по величини одмах након Берлина. Може се слободно рећи да је данас медијски и културни центар тог дијела земље.

Налази се на ушћу Алстера и Биле у Елбу, а у овој њемачкој метрополи постоји велики број рјечица и канала премоштених са више од 2.500 мостова, па је тиме град са највише мостова у Европи. Има их више него Венеција (400), Амстердам (1.200) и Лондон заједно. Већина ствари које вриједи видјети налази се у центру града. Краси га језеро Алстер, које је љети центар живота у Хамбургу. Тада је најбоље кренути на путовање бродом те у тренутку замијенити челично сивило метрополе њежним зеленилом и плаветнилом околине града. У центру се налази и огромна грађевина Ратхаус са више од 600 просторија, а недалеко су и двије цркве, Св. Николе и Св. Михаелиса, гдје се можете попети на торањ и бацити поглед на град и луку. Један од куриозитета овог града је "улица црвених фењера" Reepadbahn, слична оној, познатијој, у Амстердаму. Дуж ње налазе се и популарни градски локали и театарске куће, те није само црвена зона. У овом граду препуном клубова и кафића има и безброј занимљивих ресторана, а неки од њих су и јако екстравагантни. Тако да ако желите да једете у мрклом мраку или у леденом ескимском амбијенту, обавезно посјетите Хамбург. Ипак Хамбург представља град културе. Посљедњих година ту су се смјестили водећи њемачки и међународни издавачи књига и публикација. Од краја деведесетих овај град је и својеврсни центар мјузикла. У њему су до сада били постављени популарни свјетски мјузикли, као што су "Фантом у опери", "Титаник", "Бал вампира", "Моцарт", "Кетс" и бројни други. Такође вам је на располагању 16 позоришта, 12 разноврсних музеја и велики број биоскопа. За оне најмлађе јако је интересантан и животињски парк, у којем се налази више од 70 врста животиња, а одмах поред њега је и тропски акваријум, у којем је тропска клима. Једна од одличних ствари је то што се посјетиоци лако сналазе у Хамбургу, јер је центар компактан, а и систем транспорта изврстан.

Клима

Због близине мора у Хамбургу је клима блажа него у залеђу. Најтоплији мјесец је јул, са просјечних 17 степени Целзијуса, а најхладнији јануар са нула степени. Хамбург је годишње 52 дана обавијен густом маглом, а клима је цијеле године влажна. Најидеалније доба за посјету овој метрополи је прољеће и почетак љета, али и тада се може рачунати на кишу.

Услуге цијене у КМ

Смјештај у хостелу 55 КМ

Ручак 35 КМ

Пиће 10 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана