Grad u Peruu koji je nestao pre 48 godina, a mnogi ni ne znaju za njega

B92
Grad u Peruu koji je nestao pre 48 godina, a mnogi ni ne znaju za njega

Blogerka koja je posjetila peruanski grad Jungej, koji je doslovno nestao 1970. godine, svjedočila je sablasnoj tišini koja je ovde ostala poslije najveće katastrofe u istoriji ove zemlje.

Emili Blor posjetila je mali grad u planinskoj oblasti Perua, koji je kompletno uništen nakon razornog zemljotresa od 8 stepeni Rihterove skale. Sve se dogodilo 31. maja 1970. godine u 15:23 po lokalnom vremenu dok je stanovništvo gledalo utakmicu Mundijala. Zemljotres je kompletno uništio oblast od 83 hiljade kvadratnih metara i destabilizovao glečer koji se nalazio visoko u planini iznad grada, zbog čega je 10 miliona kubnih metara leda, stijenja i snijega pojurilo niz planinu brzinom od 120 milja na sat. Jungej i većina njegovih stanovnika su poginuli na mjestu, a samo nekolicina njih je preživjelo tako što se popelo na brdo na kojem se nalazi lokalno groblje.

Poginulo je preko 25.000, ljudi koji su ostali sahranjeni ispod leda i stijena zbog čega se čitava ova zemlja danas smatra nacionalnim grobljem. "Jungej nije previše poznat, čak ni onima koji putuju po Peruu. Nisam mnogo toga znala o ovom gradu dok nisam došla da ga obiđem. Kada smo stigli u nekadašnji grad, danas mirnu poljanu, nedostatak infromacija me je još više iznenadio. Kako je jedan tako katastrofalan događaj ostao nepoznat svijetu?", pita se blogerka – "Bila sam potpuno slomljena dok sam hodala masovnim grobljem i ostacima grada. Sve što je od grada ostalo su četiri palme, zidovi crkve, autobus izvrnut u zemlju, i groblje koje i dalje leda na grad. Neko ko ovde prolazi nikada ne bi pretpostavio da je čitav jedan grad pod zemljom." Nekoliko godina nakon zemljotresa preživjeli su osnovali novi Jungej, koji je prelep grad, pun palmi i cveća. Nekoliko spomenika svjedoče o istoriji starog grada, pa je više očigledno da lokalci nikako nisu zaboravili žrtve. Novi Jungej se nalazi dva kilometra severnije od starog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana