Фиренца - град свјетске умјетности

Весна Поповић
Фиренца - град свјетске умјетности

Фиренца, град Тоскане, италијанског региона чувеног по својој љепоти, а носи и епитет свјетске престонице умјетности. Када је 59. године Јулије Цезар основао, на мјесту данашње Фиренце, насеље за старе, људе у пензији, припаднике својих легија, није могао ни да сања да поставља темеље граду који ће постати један од најславнијих у свијету и у који ће долазити милиони посјетилаца само да би се дивили његовим трговима и споменицима.

Најпознатији је по катедрали Дуомо, њеној куполи и племићкој породици Медичи. Али, мало људи зна да је та иста катедрала међу десет најдужих цркава у Европи, као и то да је Фиренца још средином 14. вијека постала први град на свијету с поплочаним улицама, те да је неко вријеме била и престоница Краљевине Италије. Италијанска љепотица Фиренца може се похвалити да је изњедрила и Макијавелија те оснивача познате модне марке "Гучи".

Саму катедралу Дуомо красе стотине резбарија, кипова и мозаика, који већ вијековима доказују колика је била снага тадашње Фирентинске Републике. Посјетиоцима са поносом показује какви су мајстори живјели и радили на тим просторима. То се најбоље види и по црквама попут Санта Марија Новел, Сан Лоренца те базилике Santa Croce. Недалеко од катедрале налази се можда и најпознатији трг, Пјаца дела сињорија, мјесто на којем је центар фирентинске политичке моћи, Палацо Вечио. Ту су и Нептунова фонтана, копија славног Микеланђеловог Давида, те једна од најбогатијих свјетских галерија по вриједности умјетничких дјела, "Uffizi". У самој близини је и Палац пити, бивша престоница великог тосканског војводе, која је још позната и по својим предивним вртовима "Боболи".

Уским двориштем из галерије "Uffuzi" може се доћи до обале ријеке Арно и шеталишта одакле се најбоље види Стари мост, који је најпознатији по великом броју златара и драгуљарница које се на њему налазе. Он је уједно и једини мост који је преживио бомбардовање града током Другог свјетског рата. Главне шопинг улице у Фиренци смјештене су на потезу од катедрале и Пјаца дела република према Старом мосту. То су Вија Рома, Вија Калимала и Вија пор санта Марија у којима се могу наћи продавнице модних дизајнера као што су "Гучи", "Miu Miu", "Хуго Бос" или "Lou Jo", као и "приступачније" марке попут "Конте оф флоренс", "Зара", Х&М, "Масимо Дути", "Мис Сиксти", "Пума" итд. Од традиционалне понуде коју Фиренца нуди, ту су продавнице и штандови с производима од керамике, коже и наравно неизоставног вина. Ноћни живот у Фиренци углавном се заснива на забави прилагођеној студентима, који из цијелог свијета долазе да студирају умјетност и италијански језик.

Пушење

У Италији је пушење забрањено у јавним затвореним просторима, што укључује кафиће, барове, ресторане и клубове. Казне су високе и закон се стриктно спроводи. Пушити се смије у такозваним пушачким собама, али њих је врло мало.
 

Цијене

Улаз у клубове од 20 КМ

Кафа од 1,95 КМ до 7,82 КМ

Смјештај у хотелу од 68 КМ

Карта за јавни превоз од 2,3 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана