Fidži: Egzotika s duhom tradicije

Mirna Pijetlović
Fidži: Egzotika s duhom tradicije

Dok smo plovili prema Fidžiju, rekli su nam da u ovoj ostrvskoj državi živi oko milion stanovnika, od čega je nešto više od polovine domorodačko melanezijsko stanovništvo, a ostalo su uglavnom Indusi, jer ovamo su dovođeni radnici iz Indije zato što domoroci ne vole da rade.

Počinje ovako svoju priču o jednom od putovanja Miloš Šajinović, koji živi u Sidneju, ali mu njegov nemirni avanturistički duh "ne da mira", pa je ovaj put posjetio egzotični Fidži.

Obale svih ostrva obrasle su palmama, mahom kokosovim, jer dvije trećine Fidžija je pod šumom. A i osvježavajuće tradicionalno fidžijansko piće je zanimljivo, moglo bi se reći egzotično. To je kava (kava, tako se piše i izgovara) koja s kafom na kakvu smo navikli nema nikakve veze. 

Kava se pravi od sasušenog i samljevenog korijena drvenaste biljke jakona tako što se u platnenim vrećicama filtrira u vodi i pije iz specijalnih posuda napravljenih od polovina ljuski kokosovog oraha. Veoma je ukusna i osvježavajuća. 

Na Fidžiju prave dvije vrste piva i više vrsta ruma, od kojih jedna vrsta dostiže jačinu od 58 stepeni. Jela u restoranima su raznovrsna i ukusna, ali nisu baš jeftina. 

Dobar ručak ili večera koštaju oko trideset fidžijanskih dolara koji je nešto slabiji od australijskog dolara. Posebna poslastica je manuka med koji ima i antibakterijska svojstva, a stanovnici tvrde da je vrlo dobar za one koji imaju problema sa astmom.

Kada turista uđe u njihove suvenirnice, može satima da bira i teško se odlučuje šta će iz tog privlačnog mnoštva ponijeti za uspomenu. S istom radoznalošću strani turista, naročito Evropejac, razgleda šta mu se sve nudi u marketima voća i povrća.

Kada se umori razgledajući sve to šarenilo, turista može da ode u neuređenu blatnu banju, ili da se jednostavno na nekoj od mnoštva pješčanih plaža prepusti čarima pacifičkih talasa koji zapljuskuju obale fidžijskih ostrva. A kasnije, na ulicama, čekaju ga domoroci sa svojim igrama i običajima.

Jezici

Zvanični jezici su engleski, fidžijanska varijanta hinduistanskog i fidžijanski-jedan iz      grupe austronezijskih jezika. Tako, pored dobrodošlice na engleskom, turiste svuda dočekuju i pozdravom "Bula" što na domorodačkom znači i dobro došli, i pozdrav, i pitanje: Kako ste?

Cijene u KM

Ručak - 40

Piće - 12

Blatna banja - 10

Suveniri - 15

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana