Фиџи: Егзотика с духом традиције

Мирна Пијетловић
Фиџи: Егзотика с духом традиције

Док смо пловили према Фиџију, рекли су нам да у овој острвској држави живи око милион становника, од чега је нешто више од половине домородачко меланезијско становништво, а остало су углавном Индуси, јер овамо су довођени радници из Индије зато што домороци не воле да раде.

Почиње овако своју причу о једном од путовања Милош Шајиновић, који живи у Сиднеју, али му његов немирни авантуристички дух "не да мира", па је овај пут посјетио егзотични Фиџи.

Обале свих острва обрасле су палмама, махом кокосовим, јер двије трећине Фиџија је под шумом. А и освјежавајуће традиционално фиџијанско пиће је занимљиво, могло би се рећи егзотично. То је кава (кава, тако се пише и изговара) која с кафом на какву смо навикли нема никакве везе. 

Кава се прави од сасушеног и самљевеног коријена дрвенасте биљке јакона тако што се у платненим врећицама филтрира у води и пије из специјалних посуда направљених од половина љуски кокосовог ораха. Веома је укусна и освјежавајућа. 

На Фиџију праве двије врсте пива и више врста рума, од којих једна врста достиже јачину од 58 степени. Јела у ресторанима су разноврсна и укусна, али нису баш јефтина. 

Добар ручак или вечера коштају око тридесет фиџијанских долара који је нешто слабији од аустралијског долара. Посебна посластица је манука мед који има и антибактеријска својства, а становници тврде да је врло добар за оне који имају проблема са астмом.

Када туриста уђе у њихове сувенирнице, може сатима да бира и тешко се одлучује шта ће из тог привлачног мноштва понијети за успомену. С истом радозналошћу страни туриста, нарочито Европејац, разгледа шта му се све нуди у маркетима воћа и поврћа.

Када се умори разгледајући све то шаренило, туриста може да оде у неуређену блатну бању, или да се једноставно на некој од мноштва пјешчаних плажа препусти чарима пацифичких таласа који запљускују обале фиџијских острва. А касније, на улицама, чекају га домороци са својим играма и обичајима.

Језици

Званични језици су енглески, фиџијанска варијанта хиндуистанског и фиџијански-један из      групе аустронезијских језика. Тако, поред добродошлице на енглеском, туристе свуда дочекују и поздравом "Була" што на домородачком значи и добро дошли, и поздрав, и питање: Како сте?

Цијене у КМ

Ручак - 40

Пиће - 12

Блатна бања - 10

Сувенири - 15

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана