Фићом кренули да обиђу свијет

nezavisne.com
Фићом кренули да обиђу свијет

За добру авантуру није потребно много, а сам доказ за то јесу Амар Чамо из Горажда, са тренутном адресом у Аустралији, и "fićacrew", који чине његових троје пријатеља и један женски "фићо".

Амар, Незир, Кенан и Аустралијанка Аделе љубитељи су старих аута, авантуре, адреналина и фотографије, а обилазе свијет Фићом из 1974 – заставом 750, која је зелене боје са црвеном унутрашњости или, како је они називају, "њихова слатка смоква".

До сада су у својој Фићи посјетили Италију, Турску, Грчку, Македонију, а управо се припремају на најизазовније путовање до сада, а то је Африка. За разлику од својих вршњака, они не пате за скупим аутомобилима који достижу велике брзине, него су увјерени да је Фића много боља опција за путовања.

"У данашње вријеме мислим да би Фића била много боље средство за путовање него што су то нова аута која пролете поред многих предивних мјеста на аутопутевима. Кад путујете Фићом, то није путовање од тачке А до тачке Б, него је између тих тачака много везника, зареза и тачака, што цјелокупно доприноси авантури", истиче Амар. 

Фића је ушла у њихову породицу прије неких пет година, а путовања су дошла одмах након тога. Према Амаровим ријечима, а и искуству, овај ауто и те како има способност да пређе велики број километара, а поред тога што је превозно средство, дође и као пријатељ. 

Велику помоћ имају од старијих људи који су одрастали уз Фиће

Иако су већином сви скептични у вези с преласком великих километража Фићом, ова ентузијастична екипа тврди да им старо и споро не смета. 

"За поправку кварова се бринем ја, док су остали ту као морална подршка. На путовања носимо резервне дијелове, као што су гумингелинзи, прирубнице, штрамплице/најлонке, свјећице, ротор, кондензатор, разводна капа и вода! Штрамплице, јер се могу користити као ремен за водену пумпу и динаму. Било је свега, чак је једном дошло до промјене мотора. Људи увијек прилазе да помогну, свима је интересантан ауто. Имам и помоћ од старијих људи који су одрастали са Фићом па им је драго да је виде опет у свом елементу. А наравно, ту је укључено и доста гурања, али то нас одржава младим", прича кроз смијех Амар. 

Када је ријеч о бирању нових дестинација из "фићацрења" кажу да је све дио договора те да је њихова финална дестинација у ствари почетак путовања.

"Одлука за путовање као што је Истанбул, 2017. је била једногласна, а све између биле су спонтане одлуке, које су нас водиле на незаборавне авантуре. Прошли смо кроз велике, мале, модерне и старе градове, а наравно, на мене најјачи дојам остављају природне љепоте", прича Амар. 
Тренутно склапају план да се упуте према Африци, те да прођу кроз Сицилију, преко Етне, у Тунис па да се упуте према Мароку кроз Алжир. Из Марока ће у Шпанију и онда ће лагано Француском ривијером да се врате према Горажду. 

"Ту су градови као Барселона, Монако, Ница, Тунис, Милано итд. Док ово пишем, гледам мапу и смијешим се. Сам процес нашег паковања почиње и завршава са припремом аута.

А у једну Фићу треба да стану:  

  • 3 авантуриста,
  • 1 шатор,
  • 3 торбе,
  • храна,
  • 3 јастука,
  • камере,
  • алат,
  • резервни дијелови,
  • резервна гума,
  • 5 л воде (за Фићу или у хитном случају нама)
  • и звучник.

Допуштени ручни пртљаг за једног путника Фиће износи један комад, а максимална тежина 7 кг димензије: 55x40x20 инча, детаљно објашњава Амар процес припреме за путовање. 

Од идућег путовања у Африку, за које се припремају, очекују незаборавно искуство прије свега. Много сунца, финих људи, осмијеха и можда покоји квар, али како истичу, и за то су спремни.

"Када размишљамо о Африци, боје нам дођу на очи. Велики контраст наше смокве наспрам црвеног сунца, наранџастог пијеска и плавог неба", сликовито објашњава Амар. 

Није проблем стати и поразговарати са радозналим људима

У многим земљама које су посјетили, људи се до сада нису сусретали са Фићом, што даје неку посебну чар путовању баш оваквим аутом. Овој екипи не преставља проблем да се заустави и поразговара са радозналим туристима или мјештанима те их успут и упознају с љепотама земље из које долазе. 

"Тешко је ипак објаснити нашу цијелу причу, јер у групи говоримо босански, енглески и Аделе зна јапански, језик који до сада нисмо имали прилику користити! Једва чекамо да се појавимо у Африци. Кад смо стали поред цркве светог Александра Невског у Софији, у Бугарској, скренули смо пажњу једне велике групе туриста који су се фотографисали са Фићом, сједили у њој и разговарали с нама. Ту смо се задржали много више него што је било планирано, али нам је било задовољство објашњавати да се враћамо из Истанбула према Босни", присјећа се Амар. 

До сада нису имали финансијску подршку за своја путовања, али су отворени за такав облик сарадње. 

"Имамо јаку жељу и крајње смо мотивисани да од Фиће и наших путовања направимо много озбиљнију причу, а то би, наравно, захтијевало више средстава и сваки вид спонзорства би нам ишао у прилог", истиче Амар.

Будућност и велики планови

Како причају, даља будућност их води у дијељење искустава и стварање нових са туристима. 

"Вољели бисмо подијелити љепоте Босне и Херцеговину с огромним бројем туриста који долазе да посјете нашу државу. Ова велика путовања су за нас ужитак, али знам да би краће експедиције кроз БиХ биле веома интересантне људима, поготово у Фићи. Надамо се да ћемо нашим путовањем кроз Африку издефинисати пут којим се желимо кретати у будућности", каже Амар. 

Он је истакао да је енергија врло битна на њиховим путовањима те да треба бити спреман за велике изазове. 

"Потребно је много позитивне енергије да се правазиђу тешки дани. Треба бити спреман за екстремно фотографисање и спонтане одлуке, неко ко ужива у природи и подноси мала мјеста с лакоћом. Ми уживамо у новим мјестима, тако да нам треба дух жељан непознатог. На крају свега треба да је добра раја", прича Амар, који неминовно ужива у томе што ради.

Свако, њихово путовање има своје чари. А све је почело његовим путовањем до Оребића, када је, како каже, уживао у свакој кривини и сваком километру.

"Било ми је задовољство да докажем да се може отићи на море Фићом (као и прије). Ту, поред мене је био касеташ који је пуштао тада једину касету коју сам имао 'Забрањено пушење'... Моке ме још тада наговори да распалим на море па можда и да идем у афричку земљу Сафари", подијелио је своје искуство за "Независне" Амар.

Често долази и до непредвиђених ситуација

Сваки дан је непредвидив у нашем случају. У Напуљу, граду који има "опасне" квартове, ми смо стали у три сата ујутру без телефона и обезбијеђеног преноћишта! Кад смо напокон сконтали да спавамо у Фићи, прошли смо поред једног грандиозног хотела.

Одлучно смо ушли из мале Фиће у огромну просторију хотела да питамо за једну собу. Након неколико знатижељних питања, добили смо једну велику собу са погледом на град Помпеи и вулкан Везув за врло повољну цијену. Ту ноћ смо имали среће...

А сутрадан... Сутрадан се Фића једва попела на врх Вулкана на опште изненађење Италијана, који су ме скоро па избацили из аута како би се фотографисали с њим. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана