Еквадор - рај на земљи

Сања Амиџић
Еквадор - рај на земљи

Еквадор је држава у сјеверозападном дијелу Јужне Америке на обали Тихог океана. На сјевероистоку се граничи са Колумбијом, а на југоистоку с Перуом.

Овај рај на земљи нуди путницима прави фестивал авантура на отвореном - од предивних плажа, планина до острва Галапагос.

У овом дијелу Јужне Америке прољеће практично никада не престаје. Просјечна годишња температура креће се око 20 степени Целзијуса. Због своје величине увијек постоји један дио Еквадора који има сунчано вријеме и пријатну температуру, тако да можете доћи у било које доба године и увијек ћете моћи да се излежавате на сунцу.

Са преко 853 километра обале није ни чудо што се у Еквадору налазе неке од најљепших плажа свијета. Уколико сте љубитељ роњења, ту су приобални градови Салинас, Пуерто Лопез и Саланго. А ако више волите забаву, Атакамер је прави избор за вас, као и острво Галапагос.

Уколико желите да вам одмор буде мало више активнији, онда сте добродошли у Анде и Котопакси, национални парк гдје се налази један од највиших вулкана свијета.

Када говоримо о локалној храни, она је разнолика, као и сам пејзаж. Морски плодови и рибе су оно што чине окосницу еквадорске кухиње. Међутим, ако се упутите према планинама уживаћете у разним специјалитетима од кромпира и кукуруза. Храна је углавном јефтина, тако да ручак можете појести и за 30 марака па навише.

Што се тиче смјештаја у овом дијелу Америке, ту је прегршт хотела којих има највише у приобалном дијелу. Ноћење се може наћи по цијени од 80 марака, а све зависи гдје желите да одсједнете. Хотели обично нуде паркинг, базен, ноћни клуб, ресторан, али и игралишта за одбојку на пијеску.

Ако сте љубитељ ноћног живота и провода, ту су четврти плажа Фоч у граду Куито. Ова четврт препуна је барова, клубова и ресторана. Најомиљеније пиво је "пилснер", а идеалан коктел који препоручују домаћини је "калеазо".

Валута

Од 2000. године посјетиоци више не морају бринути која је валута у Еквадору и да ли ће моћи добити ту валуту у домаћим мјењачницама, јер је службена валута амерички долар. Упркос томе, цијене су релативно ниске, тако да ћете добити пуно више него што бисте добили код Американаца.

Услуге Цијене у КМ

Смјештај од 80

Ручак 40

Кафа 10

Сувенири 15

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана