Ђавољи нос: Најопаснија вожња возом на свијету

Агенције
Ђавољи нос: Најопаснија вожња возом на свијету

Nariz del Diablo Диабло или Ђавољи нос име је посебне жељезничке дионице која пролази кроз Анде у Еквадору. Жељезница је изграђена на захтјевном планинском терену на висини од 800 метара.

Еквадорски жељезнички систем је стварно чудесан. У овој јужноамеричкој земљи пруга је спојила главни град Quito с Guanuaduailom прије више од вијекова, а изграђена је примитивном технологијом.

Ријеч је о врло запањујућем подухвату јер жељезница пролази кроз врло захтјеван терен, односно кроз брдовите гудуре, бијесне ријечне брзаце и густу шумску вегетацију.

Најимпресивнији је ипак дио назван Нариз дел Диабло или Ђавољи нос који обухвата жељезничку дионицу која пролази кроз стјеновите падине Анда између станица Алауси и Сибамбе, а на тренутке се издиже на 800 метара надморске висине.

Име је добио јер је током градње на овом опасном терену живот изгубило више од двије хиљаде особа због посљедица честе сеизмичке активности, жуте грознице, напада дивљих животиња и других несретних случајева.

Иначе, ову опасну дионицу градили су затвореници осуђени на доживотну затворску казну – махом Јамајканци и Порториканци којима је по успјешном завршетку радова обећано помиловање.

Ђавољи нос је одувијек био најпопуларнији дио цијелог еквадорског жељезничког систем У деведесетим годинама прошлог вијека,  кад је добар дио инфраструктуре почео пропадати и затварати се, једино је Нариз дел Диабло остао у функцији.

За то су заслужни туристи, који су долазили у Еквадор из цијелог свијета како би се њиме возили па су локалне власти увијек улагале новац за обнављање и рестаурацију. Некада се чак допуштала вожња на крову жељезнице, али након несретне смрти једне особе забрањена је ова пракса.

Упркоссвојој застрашујућој позицији на планини, вожња овом жељезницом је међу локалним становништвом нормална појава.

Погледајте у видеу како изгледа вожња жељезницом по Ђавољем носу у Еквадору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана