Чудо: Језеро усред планине годишње се појави пар пута VIDEO

Агенције
Чудо: Језеро усред планине годишње се појави пар пута VIDEO

Језеро познато као “Desappearing Tarn”, односно “Нестајуће брдско језерце”, одушевило је излетнике и фотографе на Тасманији након што се ових дана указало у изузетно ријетком издању.

Језеро се налази на пола пута ка планинском врху Велингтон, високом 1.271 метар.


У питању је мјесто које је током године претежно суво, и које се водом пуни мање од десетак пута, искључиво након обилних киша или наглог отапања снијега, да би вода убрзо нестала кроз шупљине у камењу.

Ријетки излетници који успију да улове језеро, нарочито кроз објектив, кажу да је вода тог језера оличење невјероватног плаветнила. Ове године призор је чудесан, зато што се нико не сјећа да се на мјесту језера скупило тако много воде да у најдубљим дијеловима делује као да је сафирно.

Такви призори иначе могу да се виде скоро само у недирнутој природи тропских рајева.

Површина овог језерцета приближна је олимпијском базену, а више од тога и није могуће очекивати, с обзиром на то да се налази на обронцима планине и уз терен који не може да задржи воду.

Језеро се појављује толико ријетко да су чак и на Тасманији многи, све до сада, били скептични око његовог постојања - мислили су да је само ријеч о излетничком миту.

О истинитости феномена повела се у једном тренутку таква расправа, да је аустралијски Хералд Сан нашао за сходно да објави свједочење једног посјетиоца о томе да је језеро ипак видио сопственим очима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана