Cirih - grad čokolade

Boris Đurić
Cirih - grad čokolade

"Prosto obožavam pronalaziti nove čokoladne poslastice u Cirihu - kaže Kerin Ruset dok se priprema da vodi malu grupu turista kroz uske ulice Starog grada.

Rusetova zarađuje za život upoznavajući turiste sa najboljim proizvodima od čokolade koji se mogu naći u ovom švajcarskom gradu. "Čokoladna tura" kreće na trgu Paradeplac i sa prodavnicom kompanije "Sprungli", koja nudi čokoladne proizvode visokog kvaliteta i poznata je po malenim delikatesom -  kolačem od bjelanaca luksemburgli.

Iako se u Cirihu mogu naći prodavnice slatkiša  sa dobrom čokoladom i poznatim pralinama, prilično je teško naći izuzetne čokoladne proizvode. Tu na scenu stupa Kerin, porijeklom Njujorčanka koja je prilično zgodna uprkos poslu kojim se bavi.

Ona već šest godina živi u Švajcarskoj i putem svoje ture "Slatki Cirih" dijeli znanje i strast o malim prodavnicama sa izuzetnim konditorskim proizvodima.

- Kada se nađete ovdje obavezno morate posjetiti Springli. Ovo mjesto je uvijek živahno, ali nije uvršteno u turu, jer se fokusiramo na male skrivene prodavnice koje obični turisti teško mogu otkriti - objašnjava mlada Amerikanka dok sa omanjom grupom stoji ispred poznate prodavnice.

Nekoliko minuta zatim grupa se nalazi u pješačkoj ulici u Starom gradu i uživaju u proizvodima "Honolda", porodične konfeterije koja je osnovana 1905. godine. Njihov najpopularniji proizvod je "lotis best", hrskava nugat kocka sa tonka sjemenom i morskom solju koja se prerađuje u Portugaliji, i prelivena čokoladnim prelivom "Kriolo de Venecuela".

Tu su i ostali proizvodi sa neočekivanim sastojcima kao što je limunova trava sa pacifičkih ostrva i vijetnamski đumbir.

- Tajna pravljenja odličnih poslastica leži u balansu - ako nađete dobar balans onda kombinacija različitih sastojaka prosto funkcioniše - kaže Ruset.

Prodavnica takođe nudi i demonstraciju novih proizvoda kao što su lagani kolači sa prelivom od kremastog sira i kolači se interesantnim imenima "Koko Šanel" i "Merilin Monro". Između posjeta prodavnicama grupa pravi pauze kod fontana kojih u Cirihu ima zaista mnogo.

Edukacija

Učesnici ture uglavnom raspravljaju o čokoladi i svim stvarima vezanim za nju, kao što je njeno porijeklo i procenti kakao praha. Oni tokom ture mogu naučiti da se čokolada vrednuje na sličan način kao vina, i posebna pažnja se vodi o porijeklo kakaoa jer on značajno određuje ukus čokolade.

USLUGE                   CIJENE U KM

Smještaj                    120

Ručak                          50

Piće                           17

Obilazak                    40

Prevoz                         8

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana