Biciklisti za tri dana prešli 180 kilometara

Srna
Biciklisti za tri dana prešli 180 kilometara

Derventa - Na Petoj rekreativnoj biciklijadi "Biciklom manastirima ukrinske doline", učestvovalo je 25 biciklista, u organizaciji Turističke organizacije opštine Derventa /TOD/ i uz podršku turističkih organizacija iz Doboja, Broda i Srpca.

Direktor TOD-a Damir Kljajić navodi da je cilj trodnevne biciklijade bio razvoj sportskih i rekreativnih aktivnosti kod mladih i upoznavanje o kulturno-istorijskom nasljeđu uz dolinu rijeke Ukrine.

"Na biciklijadi je učestvovalo 25 biciklista, koji su uz podršku od osam ljudi u pratnji, za tri dana prešli oko 180 kilometara", napominje Kljajić za Srnu.

Sedam učesnika bilo je mlađe od osamnaest godina, a na biciklijadi su učestvovala i tri pedesetogodišnjaka.

Dva učesnika su bila iz Broda, a ostali iz Dervente. Među njima je bila i jedna djevojka.

Prvog dana biciklisti su se upoznali o kulturnim i duhovnim vrijednostima manastira Svete Matrone Moskovske u selu Ritešić, kod Doboja.

U Ritešiću su posjetili seosko domaćinstvo Đorđa Dujakovića, te malu crkvu porodice Dujaković. Potom su biciklisti preko Trnjana, Glogovice, Kuline i Vinske stigli do manastira Svete Petke Trnovske u Dubokovcu kod Broda.

Prvog dana biciklisti su, i pored veoma toplog vremena i visoke temperature, prešli 86 kilometara i svi su nastavili biciklijadu drugog dana, navodi Kljajić.

Drugog dana biciklijade učesnici su vozili dionicu od manastira u Dubokovcu do manastira Osovica u Motajici kod Srpca. Nekoliko učesnika posjetilo je i selo Gornju Lepenicu, gdje su upoznati sa turističkim dobrima sela.

Biciklisti su taj dan vozili trasu od 65 kilometara, a zbog nevremena - kiše i leda, umjesto u kampu, prenoćili su u konaku manastira Osovica.

Trećeg dana prešli su trasu od manastira Osovica do manastira u Donjoj Bišnji kod Dervente, gdje su posjetili manastirski crkveno-narodni sabor. Prije toga, obišli su i izletište "Patkovača" pored rijeke Ukrine.

Bicikliste je pratilo vozilo derventske službe Hitne pomoći.

Značajan doprinos biciklijadi dali su sponzori i logistička podrška - Opština Derventa, Dom zdravlja Derventa, "Komunalac" Derventa, Civilna zaštita i Vatrogasna služba Derventa, kao i drugi sponzori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana