Бициклисти за три дана прешли 180 километара

Срна
Бициклисти за три дана прешли 180 километара

Дервента - На Петој рекреативној бициклијади "Бициклом манастирима укринске долине", учествовало је 25 бициклиста, у организацији Туристичке организације општине Дервента /ТОД/ и уз подршку туристичких организација из Добоја, Брода и Српца.

Директор ТОД-а Дамир Кљајић наводи да је циљ тродневне бициклијаде био развој спортских и рекреативних активности код младих и упознавање о културно-историјском насљеђу уз долину ријеке Укрине.

"На бициклијади је учествовало 25 бициклиста, који су уз подршку од осам људи у пратњи, за три дана прешли око 180 километара", напомиње Кљајић за Срну.

Седам учесника било је млађе од осамнаест година, а на бициклијади су учествовала и три педесетогодишњака.

Два учесника су била из Брода, а остали из Дервенте. Међу њима је била и једна дјевојка.

Првог дана бициклисти су се упознали о културним и духовним вриједностима манастира Свете Матроне Московске у селу Ритешић, код Добоја.

У Ритешићу су посјетили сеоско домаћинство Ђорђа Дујаковића, те малу цркву породице Дујаковић. Потом су бициклисти преко Трњана, Глоговице, Кулине и Винске стигли до манастира Свете Петке Трновске у Дубоковцу код Брода.

Првог дана бициклисти су, и поред веома топлог времена и високе температуре, прешли 86 километара и сви су наставили бициклијаду другог дана, наводи Кљајић.

Другог дана бициклијаде учесници су возили дионицу од манастира у Дубоковцу до манастира Осовица у Мотајици код Српца. Неколико учесника посјетило је и село Горњу Лепеницу, гдје су упознати са туристичким добрима села.

Бициклисти су тај дан возили трасу од 65 километара, а због невремена - кише и леда, умјесто у кампу, преноћили су у конаку манастира Осовица.

Трећег дана прешли су трасу од манастира Осовица до манастира у Доњој Бишњи код Дервенте, гдје су посјетили манастирски црквено-народни сабор. Прије тога, обишли су и излетиште "Патковача" поред ријеке Укрине.

Бициклисте је пратило возило дервентске службе Хитне помоћи.

Значајан допринос бициклијади дали су спонзори и логистичка подршка - Општина Дервента, Дом здравља Дервента, "Комуналац" Дервента, Цивилна заштита и Ватрогасна служба Дервента, као и други спонзори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана