Beograd najpovoljnije evropsko odredište

Dojče vele
Beograd najpovoljnije evropsko odredište

U najnovijem istraživanju, koje je u okviru evropskog programa za kooperaciju „Euro-test", sproveo njemački auto-moto klub ADAC, Beograd je, što se tiče turističkih troškova, najpovoljniji veliki evropski grad.

 

Na listi ADAC-a, Beograd je na prvom mjestu sa ocjenom „veoma povoljan": dnevni troškovi boravka u Beogradu, prema istraživanju njemačkog auto-moto kluba u prosjeku iznose oko 41 evro. Sa druge strane, kao „veoma skup" ocjenjen je Oslo, gdje se dnevni troškovi za turiste kreću oko 153 evra. Dva Njemačka grada, koji su takođe bili pod lupom ADAC-a – Berlin i Minhen, našli su se na sredini liste.

Koordinator istraživanja ADAC, Volfgang Zigler, objašnjava po kom sistemu je istraživanje rađeno: „Napravili smo mnogo kategorija. U jednu spadaju turističke atrakcije, muzeji, organizovan obilazak grada, dnevna karta za gradski prevoz. Zatim smo poredili cijene u gastronomiji, cijene jela i pića u restoranima, kao i sitnice koje su turistima tokom dana potrebne: nešto za pregristi ili razglednice. I na kraju proizvode za njegu tijela i kozmetičke preparate, ako neko zaboravi sa sobom da ponese recimo pastu za zube ili kremu za sunčanje".

Detalji istraživanja mogu se pogledati OVDJE.

Beograd više od tri puta jeftiniji od Osla

Od dvadeset ispitanih gradova, pet je dobilo ocjenu „veoma povoljni", osam „veoma skupi", tri „skupi", dok su po dvije metropole dobile ocjene „povoljne" i „prosječne". U prosjeku, dnevni turistički troškovi iznose 106 evra.

Istraživački tim ADAC-a izračunao je da u Beogradu turista sa 12 evra može da plati dnevnu kartu za gradski prevoz, obilazak grada, posjetu zoološkom vrtu, kao i da razgleda Kalemegdansku tvrđavu i Narodni muzej. Sa druge strane, za sličan turistički program u Oslu potrebno je izdvojiti 70 evra. U Beogradu obilazak zoološkog vrta košta 3,50 evra, a u Londonu čak 29. Jednako skupa je i posjeta Švajcarskom muzeju saobraćaja u Lucernu (25 evra), kao i obično jelo od tjestenine u glavnom gradu Norveške (17 evra). I dok se recimo za kapućino u Budimpešti u prosjeku plaća 1,30 evra, u Parizu on košta čak 5,30 evra.

Koordinator istraživanja Zigler zato turistima savjetuje: „Da ne zaborave stvari kao što su krema za sunčanje, jer ona može da košta i do 16 evra, četkicu za zube i slične stvari, i naravno da se prethodno raspitaju o cijenama, jer kao što vidimo, na jugoistoku Evrope imamo mnogo povoljnije gradove, nego što su recimo, Oslo, Pariz ili London".

Cene u evropskim gradovima, za ADAC su istražili obučeni ispitivači u maju 2014. godine boraveći u samim gradovima. Njemačko društvo za ispitivanje kvaliteta provjerilo je tačnost cijena, i na osnovu njih donijete zaključke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana