Београд најповољније европско одредиште

Дојче веле
Београд најповољније европско одредиште

У најновијем истраживању, које је у оквиру европског програма за кооперацију „Еуро-тест", спровео њемачки ауто-мото клуб ADAC, Београд је, што се тиче туристичких трошкова, најповољнији велики европски град.

 

На листи ADAC-а, Београд је на првом мјесту са оцјеном „веома повољан": дневни трошкови боравка у Београду, према истраживању њемачког ауто-мото клуба у просјеку износе око 41 евро. Са друге стране, као „веома скуп" оцјењен је Осло, гдје се дневни трошкови за туристе крећу око 153 евра. Два Њемачка града, који су такође били под лупом ADAC-а – Берлин и Минхен, нашли су се на средини листе.

Координатор истраживања ADAC, Волфганг Зиглер, објашњава по ком систему је истраживање рађено: „Направили смо много категорија. У једну спадају туристичке атракције, музеји, организован обилазак града, дневна карта за градски превоз. Затим смо поредили цијене у гастрономији, цијене јела и пића у ресторанима, као и ситнице које су туристима током дана потребне: нешто за прегристи или разгледнице. И на крају производе за његу тијела и козметичке препарате, ако неко заборави са собом да понесе рецимо пасту за зубе или крему за сунчање".

Детаљи истраживања могу се погледати ОВДЈЕ.

Београд више од три пута јефтинији од Осла

Од двадесет испитаних градова, пет је добило оцјену „веома повољни", осам „веома скупи", три „скупи", док су по двије метрополе добиле оцјене „повољне" и „просјечне". У просјеку, дневни туристички трошкови износе 106 евра.

Истраживачки тим ADAC-а израчунао је да у Београду туриста са 12 евра може да плати дневну карту за градски превоз, обилазак града, посјету зоолошком врту, као и да разгледа Калемегданску тврђаву и Народни музеј. Са друге стране, за сличан туристички програм у Ослу потребно је издвојити 70 евра. У Београду обилазак зоолошког врта кошта 3,50 евра, а у Лондону чак 29. Једнако скупа је и посјета Швајцарском музеју саобраћаја у Луцерну (25 евра), као и обично јело од тјестенине у главном граду Норвешке (17 евра). И док се рецимо за капућино у Будимпешти у просјеку плаћа 1,30 евра, у Паризу он кошта чак 5,30 евра.

Координатор истраживања Зиглер зато туристима савјетује: „Да не забораве ствари као што су крема за сунчање, јер она може да кошта и до 16 евра, четкицу за зубе и сличне ствари, и наравно да се претходно распитају о цијенама, јер као што видимо, на југоистоку Европе имамо много повољније градове, него што су рецимо, Осло, Париз или Лондон".

Цене у европским градовима, за ADAC су истражили обучени испитивачи у мају 2014. године боравећи у самим градовима. Њемачко друштво за испитивање квалитета провјерило је тачност цијена, и на основу њих донијете закључке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана