Банско - скијашка престоница Бугарске

Љ. Симић, Ј. Перишић
Банско - скијашка престоница Бугарске

У југозападном дијелу Бугарске, у подножју планине Пирин, на надморској висини од 925 метара, смјештен је један од већих туристичких центара Банско, које је дио националног парка Пирин

. Овај скијашки центар од 1983. године налази се под заштитом UNESCO-а и познат је по минералним изворима, због чега располаже бројним спа-центрима који нуде богату понуду велнес третмана. Квалитетно уређене стазе и модерна инфраструктура чине Банско најквалитетнијим ски-центром у Бугарској, а по процјенама многих и на читавом Балканском полуострву. Скијалиште је удаљено 12 километара од самог центра мјеста и налази се на сјеверним падинама планине Пирин. Ски-стаза је дуга 70 километара, а поред стаза за алпско скијање ту је и 12 км дуга стаза за скијашко трчање. Сезона у Банском траје дуго захваљујући систему за вјештачки снијег, па тако сезона скијања траје чак до 15. маја. Ски-стазе су распоређене у два главна дијела - Чалин Валог (1100-1600 м), чије се плаве стазе  спуштају до самог мјеста и Шилигарника (1700-2500 м), који се налази на падинама врха Тодорка. Најпознатија стаза је "Црна Томба", на којој се одржавају и трке Свјетског купа, а која је добила име по легендарном скијашу Алберту Томби. Туристима је у старом центру града на располагању више од 150 културно-историјских споменика и велики број музеја, док у центру новог дијела града могу уживати у клизању на отвореном сваког дана од шест до 10 часова увече.

Оно по чему се Банско заиста истиче јесте велики избор висококвалитетног, модерног и повољног смјештаја. Најбољи ресторани су у старом дијелу града, који одишу традиционалним и рустичним амбијентом, са најбољим домаћим специјалитетима, као што су капама, чомлек, саче, бански старец, бански кебаб и многи други. Поред традиционалних механа, Банско располаже и ресторанима који нуде и друге европске кухиње, као што су "Еуфорија" бар и ресторан, "Викторија" и "Амвросија". Ноћни живот је врло жив, а неки од најпознатијих мјеста за излазак су "The Happy End " и "Село весело".

Туристи

Неконтролисана експанзија довела је до тога да скијалишта више немају могућности да се шире. Еколошки покрет у Бугарској је изузетно јак, па је извјесно да ново крчење шуме ради изградње стаза и нових ски-лифтова у скорије време неће бити дозвољено. Банско данас прима више туриста него што то капацитет ски-центра допушта.

 

Услуге                                     Цијене

Оброк:                                              7 КМ

Хотелски смјештај за двије особе       од 200 до 600 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана