Бангкок омиљен, Дубаи празни џеп

Agencije
Бангкок омиљен, Дубаи празни џеп

Њујорк - Бангкок, Лондон, Париз, Дубаи и Сингапур најпосјећенијих је пет градова у свијету у 2016, а и за ову годину им је предвиђен раст броја долазака туриста од три до осам одсто у односу на прошлу, показују подаци из студије коју је објавио "Mastercard Global Destination Cities Index".

Анализа је објављена у сусрет Међународном дану туризма 27. септембру, а ријеч је о студији у којој је сажето више различитих истраживања обухватајући 132 најпосјећенија града у свијету.

Бангкок, који је на првом мјесту, прошле године је посјетило 19,4 милиона туриста, а у стопу га прати Лондон са 19 милиона. Трећи је Париз са 15,5 милиона, а слиједе Дубаи са 15 милиона страних туриста и Сингапур са 13,1 милион.

У топ десет су и Њујорк, Сеул, Куала Лумпур, Токио и Истанбул. Потом слиједе Хонгконг, Барселона, Амстердам, Милано, Тајпеј, Рим, Осака, Беч, Шангај и Праг.

Студија показује и да је раст обима међународних путовања и потрошње у најпосјећенијим дестинацијама већи од раста свјетског бруто домаћег производа (БДП) и за највећи дио градова обухваћених истраживањем су управо путовања и туризам кључна компонента привредног раста. Од 2009. до данас глобални БДП је порастао 22 одсто, а потрошња страних туриста 41 проценат.

Са 28,5 милијарди долара Дубаи је први у свијету по туристичкој потрошњи, а прате га Њујорк са 17 милијарди и Лондон у којем су страни туристи прошле године потрошили 16,1 милијарду. Међу првих десет по потрошњи страних туриста су  и Сингапур (15,7 милијарди долара), Бангкок (14,1 милијарда), Париз (12 милијарди), Токио (11,3 милијарди), Тајпеј (10 милијарди), Сеул (9,4 милијарди) и Барселона (9 милијарди). Њих слиједе Мајами, Мадрид, Лос Анђелес, Куала Лумпур, Сиднеј, Сан Франциско, Хонгконг, Истанбул, Шангај и Минхен.

- Разлике међу првих десет најпосјећенијих и првих десет најбрже растућих дестинација у свијету указују на то да се азијско-пацифичка регија и Блиски исток профилишу као одредишта будућности и све важнији елементи глобалне економије - навели су аутори студије.

То поткрепљују подацима да највећи раст посјећености страних туриста од 24 и 23 одсто биљеже Осака и Ченгду, а високе стопе имају и Коломбо, Абу Даби и Џакарта.

Трошкови туриста

Туристи имају различите мотиве за путовање по свијету, али се углавном односе на разоноду.

У ресторанима највише троше у Сеулу, Истанбулу и Прагу, док су за шопинг најиздашнији Лондон, Осака и Токио. Смјештај је највећа ставка у трошковима путовања у Париз, Милано и Рим, а најмање за јавни превоз троше у Лондону, Сингапуру и Хонгконгу.

Најпосјећенији градови (милиона туриста)

19,4 - Бангкок

19 - Лондон

15,5 - Париз

15 - Дубаи

13,1 - Сингапур

Градови у којима туристи највише троше (милијарди долара)

28,5 - Дубаи

17 - Њујорк

16,1 - Лондон

15,7 - Бангкок

Poslovni.hr

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана