Bad Išl: Mjesto u kom je presuđeno Srbiji FOTO

Telegraph
Bad Išl: Mjesto u kom je presuđeno Srbiji FOTO

Na današnji dan prije 100 godina, u idiličnom austrijskom odmaralištu Bad Išl, habsburški car Franc Jozef potpisao je objavu rata protiv Srbije, koja je bila okidač za početak Prvog svjetskog rata.

U tom mjestu, car je često boravio tokom ljetnjih mjeseci i to gotovo svake godine tokom 68-godišnje vladavine.

Zaista, Bad Išl i cijela regija Salckamergut dostojni su careva. Niz alpskih vrhova, 70 jezera, prelijepi pejzaži i čist vazduh ovu regiju čine spektakulranom.

Franc Jozef nije prvi koji je to primjetio. Davne 1150. dok je turizam još bio u povoju, hodočasnici su dolazili u naselje uz jezero kako bi se poklonili čovjeku koji je postao monah pustinjak i koji je po smrti postao svetac zaštitnik siromašnih.

Hamburški car svakako nije bio siromašan, ali je njegova majka, princeza Sofija od Bavarske, često dolazila u ovu regiju, jer je vjerovala u ljekovite moći soli koja se nalazila u mineralnim termalnim kupkama i nadala se da će joj pomoći da zatrudni.

Njena vjera bila je plodonosna i Sofija je rodila četiri zdrava sina, "princa soli", od kojih je Franc Jozef bio najstariji.

Bilo da je ljubav prema ovoj regiji stekao iz zahvalnosti zbog njegovog "čudesnog" rođenja, ili se kao i mnogi drugi, u nju zaljubio na prvi pogled, Franc Jozef postao je doživotni ljubitelj Salckamerguta, a naročito Bad Išla, živopisnog grada na rijeci Traun.

Tu i dalje gotovo na svakom koraku možete vidjeti uspomene na najduže vladajućeg habsburškog cara, ali i njegovu prelijepu ženu Elizabetu, poznatiju kao Sisi.

Na zgradama možete vidjeti njihove portrete, na ulicama statue cara obučenog u kratke pantalone i lovački kaput, a postoji čak i kafe Sissy u kom možete probati izuzetnu čokoladnu tortu i probati bečku kafu u vrlo romantičnom okruženju.

Pošto su car i carica ovdje dolazili svake godine, mnogi drugi evropski vladari slijedili su njihov primjer, kao i filozofi i muzičari. Recimo Johan Štraus imao je ljetnjikovac u Bad Išlu, a Franc Lehar pisao operete. Čak su i Sigmund Frojd i Alfred Nobel bili zaljubljeni u njegovu ljepotu.

Bad Išl prosto je cvjetao zbog te povezanosti sa carem, a od toga profitira i danas. Ipak, u njemu nije uvijek bilo dobro.

U ljeto 1914. carev nećak i nasljednik habsburškog trona, nadvojvoda Franc Ferdinand, ubijen je u Sarajevu.

Narednog mjeseca, pred carem koji se odmarao u Bad Išlu (tada je imao 83 godine) bila je teška odluka – morao je da odluči kako će reagovati na ubistvo nećaka i njegove supruge.

Posjetioci Kajzervile, dvorca u kom je boravio, i danas mogu da vide sobe u kojima su ga posećivali ministri i diplomate, čekaonice, pa čak i privatni studio Franca Jozefa sa elegantnim, teškim drvenim stolom.

Na tom stolu, možete vidjeti čak i pero kojim je car 28. jula 1914. objavio rat Srbiji, a čime je došlo do stvaranja alijansi i zatim izbijanja Prvog svjetskog rata.

Taj komad papira, nazvan "An Meine Völker" (Mom narodu) čuva se pod staklom na Jozefovom stolu.

U vrijeme cara Jozefa, od Beča do Bad Išla putovalo se četiri dana konjskim kočijama, a danas je to moguće za svega tri sata.

Od aerodroma u Salcburgu još manje – oko sat i po.

U samom Bad Išlu, možete odsjesti u Vili Seilern, velikoj građevini s kraja 19. vijeka, ili pored obližnjeg jezera Volfgang u Romantik Hotel Am Weissen Rössl.

Ako poželite da isprobate stare specijalitete iz doba Habsburške imperije, trebalo bi da probate juneću supu, Tafelspitz (kuvanu govedinu) i Kaiserschmarrn (nasjeckanu zašećerenu palačinku posluženu sa kompotom od šljiva). Obavezni su i Zauner čokoladni kolač i kafa u kafiću Sissy.

Osim Kajzervile, možete posjetiti Mermernu palatu carice Sisi, Bad Išl muzej i elegantnu Teinkhalle zgradu u kojoj je trenutno postavka o Prvom svjetskom ratu iz austrijske perspektive.

Oni koji traže nešto pasivniji odmor, trebalo bi da posjete čuvene slane kupke u Salzkammergut Thermal Spa ili plivaju u Parkbad bazenu.

Kako biste vidheli kako izgleda okruženje Bad Išla, možete otići žičarom na vrh planine Katrin i posmatrati jezera i božanstvene doline.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana