15 божанствених ријека свијета

CNN, B92
15 божанствених ријека свијета

Ријеке су својеврсне артерије у тијелу наше планете. Прави извор живота.


Осим тога, ријеке омогућавају брз саобраћај и интересантан поглед на земље кроз које протичу.

Представљамо вам 15 ријека које вриједи видјети уживо, а које су одабране на основу пет критеријума: љепота пејзажа, дивљи свијет, кулура, авантура, могућности за активности на води.

15. Волга (Русија)

Према старој руској пословици, познавати Русију, значи познавати Волгу.

Ријека која протиче кроз срце ове земље, "Мајка Волга" пролази кроз 11 од 20 највећих градова Русије, што објашњава зашто је тако популарна за крстарења.

Ипак, замрзнута је током три мјесеца годишње, па ју је најбоље посјетити у јеку љета.

14. Ријека Ли (Кина)

Кина је можда позната по Јангцеу, али многи сматрају да је ријека Ли, или Лишуи, далеко љепша.

Геолози су одавно заљубљени у карстни крајолик кроз који протиче и повезује кречњачке литице вијетнамског Ха Лонг залива и провинције Гуангси.

Иако је могуће уплатити туре које воде дуж цијелог њеног тога, неки се опредељују да је обиђу на традиционалан начина – на сплавовима од бамбуса.

13. Лоара (Француска)

Ова предивна ријека дуж чијег тока има много замака који свједоче о историји Европе, можда је и најбољи избор ако желите ријечно крстарење Старим континентом.

Успут ћете моћи да обиђете бројне винограде и уживате у божанственим пејзажима Француске.

12. Колорадо (САД, Мексико)

Главни водени пут северозапада САД, Колорадо нуди понешто за сваког путника.

Извире у Стјеновитим планинама, а затим га зауздавају бране захваљујући којим су настала вјештачка језера Пауел у Аризони, Мид у Невади и Хавасу на граници Калифорније и Аризоне.

Свако од њих постало је популарно излетиште, али највећи број посјетилаца ипак привлачи дио ријеке који протиче кроз Велики кањон.

Даље ка југу, ријека протиче кроз уточишта ријетких животиња, прије него што се потпуно исуши у Мексичкој пустињи.

11. Кањо Кристалес (Колумбија)

Позната као ријека "која је побјегла из раја", Кањо Кристалес у централној Колумбији готово увијек се налази на листама најљепших ријека свијета.

Највећи дио године, ова притока ријеке Ориноко, личи на било коју ријеку на свијету. Међутим, током љета, када топлота олакшава размножавање ријечних алги, ријека доживљава праву "експлозију" боја.

Дуго година је због војних интервенција у овом подручју била ван домашаја туриста, али сада је коначно могу посјетити.

10. Нил (Африка)

Иако Нил протиче кроз укупно 11 држава, већина људи најдужу ријеку на свијету повезује са Египтом.

Од Долине краљева, до монументалног Храма у Луксору, ријека пролази кроз готово сва мјеста у Египту са археолошким налазиштима.

Крстарење је обично најбољи начин да све на миру разгледате и посматрате живот који заједно с ријеком тече посљедњих 5.000 година.

9. Футалефу (Аргентина, Чиле)

Ова ријека настаје захваљујући глацијалним језерима у Аргентини, захваљујући којим има кристалну боју аквамарина. Она прелази Анде и у слаповима тече низ југоисточне падине Чилеа, гдје се између новембра и марта скупљају зависници од адреналина, жељни да укроте њене брзаке сплавом или кајаком.

Оивичена шумама и гранитним литицама, ова фасцинантна ријека популарна је и међу пецарошима, а посјећују је и љубитељи бициклизма, планинарења и јахања.

8. Ганг (Индија, Бангладеш)

Најнасељенији рјечни басен на свијету "Мајка Ганга" свакако није најчистији или најљепши водени ток на свијету, али је за многе најсветији.

У њој се купају хиљаде ходочасника код светог града Варанаси. Ипак, ако не припадате хиндуистичкој јвери, боље би било да је обиђете ближе њеном хималајском извору.

Ту се налази град Ришикеш из ког крећу рафтинг туре Гангом.

7. Кенај (САД)

Ова ријека која тече југом полуострва Кенај на Аљасци представља најпопуларнију дестинацију за пецароше широм САД.

Сваке године, овдје се мресте лососи, због којих поред ријеке можете видјети и гризлије и лосове, мрке медвједе и бројне врсте птица.

Белуга китови, такође се могу видјети у прољеће у доњем току ријеке.

Ова прелијепа ријека идеална је за сафарије или вишедневне авантуре на кајаку.

6. Иравади (Мјанмар)

Ако сте већ видјели величанствени Меконг, требало би да посјетите Мјанмар, гдје ријечни туризам постаје све популарнији.

Неколико међународних компанија сада нуди рјечна крстарења овом мистериозном ријеком, која обухватају и посјету храмовима, удаљеним селима и познатим будистичким светилиштима.

5. Дунав и Рајна (Европа)

Прва ријечна крстарења у Европи организована су управо на Дунаву и Рајни и то с добрим разлогом.

Ове ријеке повезане системом канала испреплитане су преко 12 земаља, па дуж њихових токова можете видјети бројне барокне катедрале, средњевјековне градове и романтичне тврђаве.

Најпознатији дио Рајне између Бона и Бингена могуће је обићи трајектом и то за само један дан. Дунав, наравно, нуди много више, због чега вам је потребно неколико дана да погледате све љепоте које се налазе дуж његовог тока.

4. Сепик (Папуа Нова Гвинеја, Индонезија)

Ова ријека сматра се Амазоном азијске пацифичке регије јер је њен слив један од најбогатијих екосистема на свијету.

Протиче кроз планине, густе тропске шуме и мочваре, прије него што се улије у Бизмарково море на сјеверу Папуе Нове Гвинеје.

Овај дио свијета остао је непромјењен вијековима, па рјечна крстарења нуде увид у јединствену културу локалних заједница.

3. Кахабон (Гватемала)

Никад нисте чули за Кахабон? То и не чуди, будући да је до прије неколико година била готово непозната остатку свијета. Међутим, онда су љубитељи природе чули за њену љепоту и почели да је обилазе у све већем броју.

У близини села Ланквин ријека даје најљепше од себе, будући да се улива у природне базене од кречњака, којима можете прићи захваљујући оближњим планинарским стазама.

Локални хостели такође нуде екскурзије до ове ријеке, па чак и обилазак пећинских система који постоје дуж њеног тока.

2. Замбези (Африка)

Она је извор живота за огроман број дивљих животиња, које можете видјети на рафтинг турама. У средишњем дијелу тока, на ком се налази граница између Замбије и Зимбабвеа, можете испробати банџи скокове са једног од највећих афричких водопада, или испробати брзаке идеалне за рафтинг.

Животињски свијет – од нилских коња до великих мачака – можете посматрати у оквиру сафари тура које воде дуж доњег тока ријеке, недалеко од Индијског океана.

1. Амазон (Јужна Америка)

На врху листе најбољих водених путева за љубитеље путовања, налази се Амазон који као змија вијуга кроз џунгле девет јужноамеричких држава и пружа дом за више од 400 индијанских племена и десетину од свих познатих животињских врста на земљи.

Бекпекери највише воле дио тока у Боливији јер се ту организују туре у посебни чамцима које обухватају и дружење са ружичастим делфинима, пецање пирана и праћење огромних анаконди.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана