10 занимљивости о земљи Азије у којој је марихуана легална

Агенције
10 занимљивости о земљи Азије у којој је марихуана легална

Откривамо десет занимљивих чињеница о Сjеверној Кореји, најизолованијој и најтајанственијој земљи Азије.

1. Конзумирање марихуане је легално. Баш као и у Холандији, Колораду и Уругвају, могуће је купити и конзумирати канабис на улици, а да вас нико због тога не узнемирава.

2. Сjеверна Кореја има највећи проценат писменог становништва на свijету – чак 100 одсто. Ипак, ријеч је о званичним тврдњама за које нема доказа, тако да би овај податак требало узети уз добру дозу резерве.

3. Пријетње од терористичких напада су мање него у Француској, Шпанији и Њемачкој. У земљи у којој се крађа пропагандног постера кажњава са 15 година тешког рада, шансе за пролазак терориста су врло мале.

4. Година није 2017. Према сјевернокорејском календару, који је усвојен 1997, рачунање времена почиње од рођења бившег предсједника Ким Ил’Сунга, који је на свијет дошао 1912 године. То значи да су становници у јануару прославили улазак у 106. годину.

5. Стадион Првог маја, који може да прими 114.000 посјетилаца, највећи је стадион на свијету.

6. Хармоника је изузетно популаран музички инструмент. Толико, да су једно вријеме сви учитељи морали да знају да је свирају.

7. Није све истина што чујете о овој земљи. Након опсјете Сјеверној Кореји у 2013, Исобел Јунг је разоткрила неколико великих митова. "На примјер, нисмо могли нигдје да видимо чувених двадесетак типова фризура које је дозволио Ким Џон-Ун", рекла је.

8. Закон "три генерације казне" један је од најсуровијих. Уколико неко почини злочин, неће бити осуђен само он, већ и цијела његова породица. А уколико та особа добије потомке у затвору, наредне двије генерације ће тамо морати да остану доживотно.

9. Сјеверна Кореја је саградила читаво село у пропагандне сврхе. Да би показала колико јој добро иде, држава је на граници са Јужном Корејом саградила Киџонг-Донг, "Село мира", у којем заправо не живи нико. Сва газдинства, школа и болница који указују на то да становништво ту води срећан живот, заправо су само маска.

10. У земљи се налази чак 34.000 статуа Ким Ил-Сунга, а сваки грађанин је дужан да носи значку са његовим ликом, као знак лојалности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана