Zvorničko poslijeratno školstvo

Dajana Peško,
Zvorničko poslijeratno školstvo

Između dva svjetska rata 90 odsto stanovništva opštine Zvornik bilo je nepismeno, dok je redovnim školovanjem bilo obuhvaćeno svega 20 odsto djece školskog uzrasta. Poslije Drugog svjetskog rata nove vlasti veliku pažnju pridaju razvoju školstva.

Prvo su počele da rade osnovne škole u Zvorniku i Kozluku. Jedan broj školskih zgrada je za vrijeme rata oštećen ili porušen, tako da ih je trebalo popravljati ili graditi nove. Škola u Pilici je počela da radi 1946, a za njom i škole u Tršiću, Skočiću, Grbavcima, Sapni i Diviču. Krajem pedesetih na teritoriji opštine bilo je 30 osnovnih škola, sa oko 6.400 đaka i 120 prosvjetnih radnika.

Do promjena u obrazovnom sistemu dolazi 1958. Kozlučka škola je prerasla u osmogodišnju, a njeno školsko područje činile su i četvorogodišnje škole u Tršiću, Skočiću i Malešiću. Nova školska zgrada izgrađena je 1959, kada je škola imala 793 đaka.

Iste godine u Zvorniku su formirane škole "Braća Obradović" i "Braća Skopljaković". Prva je djelovala u zgradi dotadašnje osnovne škole, a druga u gimnazijskoj zgradi. Školska područja su razgraničena, pa je OŠ "Braća Obradović" obuhvatala lijevu stranu ulice Filipa Kljajića Fiće, od ulaza u grad do rijeke Zlatice, zatim Lisičnjak, Šćemliju, Srpsku varoš i Kula grad, a OŠ "Braća Skopljaković" dio grada od Zlatice prema tuzlanskom putu - Beksuju i Vidakovu njivu, te prigradska naselja Meterize i Karakaj.

Do reorganizacije škola dolazi 1962, kada su formirane matične (centralne) škole. Dotadašnje četvororazredne škole pripojene su osmogodišnjim, postavši njihova isturena odjeljenja. U sastavu OŠ "Braća Obradović" djelovale su područne škole u Donjoj i Gornjoj Glumini, Križevićima, Snagovu, Kula gradu i Liplju. OŠ "Braća Skopljaković" je imala isturena odjeljenja u Diviču, Čelopeku i Jardanu.

Kao matične su organizovane i škole u Sapni, sa isturenim odjeljenjima u Petkovcima, Baljkovici, Vitinici, Nezuku, Međeđi, Godušu, Skakovici i Rastošnici, zatim u Kozluku, kojoj su pripale područne škole u Tršiću, Malešiću, Skočiću, Roćeviću, Kiseljaku i Šepku. OŠ u Drinjači je imala isturena odjeljenja u Zelinju, Liješnju, Novom Selu, Kamenici i Glodima, a OŠ u Pilici pripale su četvororazredne škole u Lokanju i Barama. Nakon reorganizacije, na teritoriji opštine djelovalo je 36 osnovnih škola.

Vremenom su rasle potrebe za novim školskim prostorom. U Zvorniku je 1967. OŠ "Braća Skopljaković" dobila novi školski objekat u naselju Beksuja, a škole u Kamenici i Roćeviću dobile su nove školske objekte i prerasle u osmogodišnje škole. Slijedile su ih škole u Grbavcima (1968) i Petkovcima (1980).

Dvije zvorničke osnovne škole su 1973. integrisane u OŠ "Mitar Trifunović Učo", koja se u novu školsku zgradu uselila 1978. Škola, koja danas nosi naziv "Sveti Sava", svojevremeno je brojala više od 3.500 učenika, zbog čega je smatrana najvećom na Balkanu.

Uporedo su otvarane i srednje škole. Zahvaljujući upornosti grupe učitelja, u Zvorniku je 1946. otvorena Niža državna realna gimnazija. Prvu generaciju činilo činilo je jedno odjeljenje sa 64 učenika, a prvi nastavnici bili su Milan i Miodrag Jovičić, Natalija Šenk, Halid Mulaosmanović i Damjan Milošević.

Prvo polugodište je završeno 30. januara 1947. godine, a školska godina 30 juna. Razred je završilo 49 učenika. Za potrebe učenika iz okolnih mjesta i za ratnu siročad izgrađen je 1947. Đački dom, koji je postojao do 1962. Školske 1955/56, kada su formirani peti i šesti razred, Niža realna gimnazija prerasta u potpunu. Već 1948. pri gimnaziji je otvoreno odjeljenje za obrazovanje odraslih, a naredne godine i odjeljenje pripremnog učiteljskog tečaja, da bi se 1961. otvorila odjeljenja prvog i drugog razreda učiteljske škole.

Škola učenika u privredi formirana je 1956, a naredne i Ekonomska škola, koja 1968. prerasta u Ekonomsko-trgovačko ugostiteljski školski centar. Puna gimnazija 1958. prerasta u Višu (četvororazrednu), pod nazivom "Petar Kočić". Gimnazija i Ekonomska škola iste godine useljavaju u novu školsku zgradu (danas stari dio OŠ "Sveti Sava").

ETUŠC i Gimnazija "Petar Kočić" su 1973. integrisani u Srednjoškolski centar, sa oko 1.000 učenika. Uslijedila je i zamjena školskih objekata između osnovne škole i Srednjoškolskog centra.

Škola učenika u privredi je radila sa povremenim prekidima. Skupština opštine Zvornik je 1972. osnovala Tehnički školski centar, u čiji su sastav ušle Tehnička i Škola učenika u privredi. U centru su se školovali đaci za zanimanja elektrotehničke i mašinske struke. Iste godine u Karakaju je završena nova školska zgrada, koja je mogla da primi 700 učenika.

Dajana Peško,  arhivista u Arhivu Republike Srpske, Zvornik

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana