Znate li za nacističku prošlost popularnog gaziranog pića?

Index.hr
Znate li za nacističku prošlost popularnog gaziranog pića?

Portal "The Vintage News " nedavno je objavio interesantan članak o poreklu popularnog gaziranoga pića "Fanta". Njegove najzanimljivije delove prenosimo u nastavku.

S više od 100 ukusa širom svijeta, Fanta je jedno od najpopularnijih gaziranih bezalkoholnih pića s voćnim ukusom. Iako je sada proizvodi Koka-kola, zapravo je nastala u nacističkoj Njemačkoj.

Preduzeće Koka-kola došlo je u Njemačku 1929. godine. Rej Pauers, doseljenik iz Amerike, počeo je da puni boce Koka-kolom u Njemačkoj, a svojim trudom i ambicijama, uz ogromna sredstva uložena u marketing, u velikoj mjeri je doprinio napretku preduzeća. U razdoblju od samo četiri godine, Koka-kola je u Njemačkoj prodavala 100.000 sanduka godišnje.

Kada je 1933. godine Adolf Hitler došao na vlast u Njemačkoj, Rej Pauers se već suočio s brojnim poteškoćama zbog nacističkog antiamerikanizma i antikapitalizma. No svejedno je uspio da zadrži preduzeće dalje od vlade, tu su do 1939. godine u Njemačkoj zadržane 43 fabrike za punjenje boca i više od 600 lokalnih distributera.

Koka-kola iz Njemačke

Rej Pauers je godinu dana ranije, 1938. poginuo u automobilskoj nesreći, a zamjenio ga je Nemac Maks Kajt, koji se posvetio preduzeću i postao još uspješniji od Pauersa. Njegova izvrsna marketinška strategija uvjerila je ljude da je Koka-kola zapravo njemački proizvod, i ciljala je industrijske radnike geslom "Mach docj mak Pause " (Hajde, uzmi pauzu).

Koka-kola je bila jedna od tri glavna sponzora Olimpijskih igara u Berlinu 1936. godine, gdje je Hitler bio ponosni domaćin narodima iz cijelog svijeta.

No, početkom Drugog svjetskog rata, Maksu je postajalo sve teže da nabavi sirup Koka-kole za izradu tog pića. Ostao mu je samo još jedan izbor: da izmisli novo piće, prenosi portal index.hr.

Od Kole do Fante

Pogledao je sastojke koji su mu bili na raspolaganju, većinom ostatke iz drugih prehrambenih industrija i napravio je novi narandžasti sok. Čak je i organizovao takmičenje za naziv novog pića pod motom "poslužite se maštom". Na njemačkom jeziku "mašta" se kaže "Fantasie" i tada je njemačkome prodavcu Džou Kipu sinula ideja za Fantu.

Novi narandžasti sok postao je popularan kao i Koka-kola i zbog njega su fabrike za punjenje boca nastavile da rade širom Njemačke. Zapravo je Fanta postala toliko popularna da se do 1943. godine prodavala u Njemačkoj i u okupiranim zemljama.

Fanta je postala najpopularnije bezalkoholno piće u Evropi, a ljudi su je čak koristili za zaslađivanje hrane zbog štednje na šećeru. I danas se u Njemačkoj pripremaju slasni Fantakuchen (Fanta kolači).

Kada se Drugi svjetski rat završio, preduzeće Koka-kola uspjelo je ponovo da pokrene proizvodnju tog pića u Evropi.

Preduzeće je prestalo da proizvodi Fantu kada se Drugi svjetski rat završio, ali kako je Pepsi počeo da se širi 1960-ih, Koka-kola je vratila Fantu i počela da je prodaje i u Americi. Ostalo je istorija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana