Зашто Хитлер није покорио Швајцарску?

Агенције
Зашто Хитлер није покорио Швајцарску?

Швајцарска је из Другог свjетског рата изашла непокорена, али не и неокрзнута. Она је опстала као слободна, демократска земља у Европи која је дрхтала под нацистичком чизмом, али је и сарађивала са Трећим рајхом.

Тачно је да је Швајцарска чувала милијарде долара у злату које су нацисти отели жртвама Холокауста, али је не треба олако оцијенити као нацистичку марионету. Штавише, Њемачка је умало извршила инвазију на Швајцарску.

"Швајцарска има најодвратније и најјадније људе и политички систем", жалио се Хитлер Мусолинију у јуну 1941.

Након пораза Француске у љето 1940. што је Трећи рајх учинило доминантном силом Западне Европе, Нијемци су планирали да покоре и Швајцарску. Операција Таненбаум требало је да укључи њемачке трупе из Француске, Њемачке и Аустрије, док би Италијани дјеловали с југа.

"Изненадни упад од Женевског језера до Констанце, ка центру земље", гласио је план. "Морамо приморати Швајцарску на брзу предају користећи екстремну супериорну силу".

Силе осовине имале су достојне противнике. Као и Шведска, Швајцарска је своју неутралност штитила оружјем, а њених плаћеника се још у петнаестом вијеку плашила Европа. Сви швајцарски мушкарци били су у приправности и сви су имали пушке, које су чували у кућама у случају мобилизације. За земљу од свега четири милиона становника, Швајцарци су имали импресивну војску од око 850.000 људи. Такође, Швајцарска је планинска земља, што значи да би њемачки тенкови на њеној територији били бескорисни.

Швајцарска је послије рата тврдила да је једино што је Хитлера спречило да је освоји, била чињеница да је имала много наоружаних људи. Ипак, то је мало вјероватно.

Нацисти су већ били освојили Француску, чија је војска важила за једну од најбољих у Европи и то за само шест недјеља. Швајцарска би им се супротставила, заправо, народном милицијом без тенкова, артиљерије и летјелица. Иако је планинска, најнасељенији дијелови су на равним теренима, који би лако могли бити прегажени. Такође, раније подигнута утврђења стајала су на границама са Њемачком и Аустријом, али не и са Француском.

Дакле, зашто Нацисти нису окупирали Швајцарску?

Један разлог је можда тај што их је Хитлер деијлом сматрао Нијемцима (то га, пак, није спречавало да окупира Аустрију). Вјероватније је да га је у томе спречила инвазија на Русију, иако су Нијемци и даље прикупљали средства да окупирају Балкан у прољеће 1941. А можда је Швајцарска једноставно била сувише користан посредник између Нациста и свјетске економије.

У сваком случају, у рат је ушла и из рата изашла као слободна земља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана