Zapisi iz Arhiva Republike Srpske: Banski sanitetski savjet Vrbaske banovine

Mr Bojan Stojnić,
Zapisi iz Arhiva Republike Srpske: Banski sanitetski savjet Vrbaske banovine

Kod svake kraljevske banske uprave, pa i Vrbaske u Banjaluci, osnovan je sanitetski savjet kao stručni savjetodavni banov organ. Njegov naziv u Vrbaskoj banovini glasio je Banski sanitetski savjet Vrbaske banovine.

Brojao je 15 članova, od kojih deset redovnih i pet vanrednih. Redovni članovi birani su po položaju i imenovani. Bili su to: načelnik Odjeljenja za socijalnu politiku i narodno zdravlje pri Kraljevskoj banskoj upravi Vrbaske banovine, šef - ljekar Okružnog ureda za osiguranje radnika u Banjaluci, direktor Higijenskog zavoda u Banjaluci, predstavnik Ljekarske komore Vrbaske banovine. Šest redovnih članova, od dvostrukog broja koje je predložio ban, imenovao je ministar socijalne politike i narodnog zdravlja. Od ukupnog broja predloženih najmanje dvoje je moralo biti iz reda bolničkih, sreskih i opštinskih ljekara. Vanredne članove, od dvostrukog broja koje je predložio ban, imenovao je isti ministar. Od njih je po jedan morao pripadati struci sanitetsko-tehničkoj, apotekarskoj, pravnoj, socijalno-političkoj i veterinarskoj. Oni su pozivani na sjednice na kojima se raspravljalo o struci kojoj su pripadali i tada su imali pravo glasa.

Banskom sanitetskom savjetu je predsjedavao načelnik Odjeljenja za socijalnu politiku i narodno zdravlje. Savjet je mogao o pojedinim pitanjima tražiti mišljenje od stručnjaka koji nisu bili njegovi članovi. Mogao je podnositi prijedloge po sopstvenom nahođenju u vezi sa pitanjima narodnog zdravlja, uređenja zdravstvene službe i zdravstvenih ustanova.

Mišljenje od Banskog sanitetskog savjeta tražilo je Odjeljenje za socijalnu politiku i narodno zdravlje Kraljevske banske uprave Vrbaske banovine prilikom projektovanja, građenja i proširivanja bolnica, osnivanja novih bolnica i bolničkih odjeljenja, odobravanja naziva specijaliste za ljekare, dentističke prakse, za slobodno rukovanje apotekom i apotekarskih koncesija na osnovu raspisanih konkursa. Banski sanitetski savjet davao je mišljenje i o statusu zdravstvenih opština, samostalnih ili udruženih, o izboru ljekara, visini naknade za ljekare i sestre, cijena za liječenje i slično.

U Banski sanitetski savjet u Banjaluci imenovani su početkom 1930. kao redovni članovi po položaju: dr Dimitrije Marković, zdravstveni inspektor i v.d. načelnika Odjeljenja za socijalnu politiku i narodno zdravlje Kraljevske banske uprave Vrbaske banovine, dr Todor Jeremić, šef ljekar Okružnog ureda za osiguranje radnika u Banjaluci, dr Gavro Vujičić, v.d. direktora Higijenskog zavoda u Banjaluci i dr Đorđe Bukinac, gradski fizikus. Članovi koje je imenovalo Ministarstvo za socijalnu politiku i narodno zdravlje Kraljevine Jugoslavije bili su: dr Vid Antica, zdravstveni savjetnik u Derventi, dr Branko Kosanović, zdravstveni pripravnik u Bosanskoj Krupi, dr Mihailo Vujičić, zdravstveni pristav u Banjaluci, dr Jovan Malić, opštinski ljekar u Bosanskoj Gradišci, dr Ejub Mujezinović, primarni ljekar Gradske bolnice u Banjaluci i dr Mavro Horn, upravnik Doma narodnog zdravlja u Bihaću. Za vanredne članove izabrani su Slaviša Vajner, inženjer Higijenskog zavoda u Banjaluci, za sanitetsko-inženjerijsku struku; mr farm. Milan Radočaj, apotekar u Banjaluci, za apotekarsku struku; Franjo Kosina, banski savjetnik u Banjaluci, za pravnu struku i Želimir Atanacković, v.d. inspektora rada u Banjaluci, za socijalno-političku struku.

Odlukom ministra socijalne politike i narodnog zdravlja Kraljevine Jugoslavije od 2. novembra 1932. dr M. Vujičić je razriješen dužnosti redovnog člana Banskog sanitetskog savjeta. Na njegovo mjesto postavljen je dr Ljubomir Milić, sreski sanitetski referent u Prnjavoru.

Rješenjem ministra socijalne politike i narodnog zdravlja Kraljevine Jugoslavije od 21. marta 1934. za redovne članove Banskog sanitetskog savjeta u Banjaluci postavljeni su dr Dušan Muškatirović, upravnik bolnice u Bihaću (umjesto pokojnog dr E. Mujezinovića), dr Pero Stjepanović, sreski ljekar u Banjaluci (umjesto dr V. Mrčića), dr Mirko Subotić, opštinski ljekar u Bosanskoj Gradišci (umjesto dr M. Kadića), a za vanrednog člana za pravničku struku postavljen je dr Tihomir Dimitrijević, šef Odsjeka upravnog odjeljenja Kraljevske banske uprave u Banjaluci (umjesto penzionisanog F. Kosine).

Banski sanitetski savjet u 1938. godini djelovao je intenzivno u socijalno-zdravstvenom i opšte-administrativnom pogledu. Od važnijih zadataka isticao se njegov rad u reorganizaciji i pregrupisavanju pojedinih zdravstvenih opština, izradi elaborata o izgradnji seoskih ambulanti, njihovoj organizaciji i djelovanju i rad pojedinih članova savjeta u vezi sa stručnim pitanjima oko osnivanja i otvaranja javnih apoteka u Vrbaskoj banovini. Troškovi rada Banskog sanitetskog savjeta u Banjaluci iznosili su godišnje između 10.000 i 15.000 dinara.

Priredio: Mr Bojan Stojnić, direktor Arhiva Republike Srpske, Banjaluka

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana