ZAPISI IZ ARHIVA - Štampa u Bosanskoj Krajini (1906–1941): Službeni list Vrbaske oblasti

Mr BOJAN STOJNIĆ,
ZAPISI IZ ARHIVA - Štampa u Bosanskoj Krajini (1906–1941): Službeni list Vrbaske oblasti

Službeni list je zvanični organ Oblasnog odbora Vrbaske oblasti u Banjaluci, koja je ujedno bila i njegov vlasnik i izdavač. Prvi broj izašao je 15. februara 1928. U početku je list privremeno uređivao Kosta Đebić-Marušić, oblasni odbornik, a od 2. juna 1928. Ivan M. Skarić, šefa samoupravne administracije.List je 1. juna 1929. promijenio naziv u Službeni list Oblasne samoupravne Oblasti vrbaske.

U Službenom listu su objavljivani ukazi, oblasne uredbe, naredbe državnih vlasti, naredbe oblasne samouprave, zakoni, lične vijesti, konkursi, zvanične objave, oglasi i slično. U neslužbenom dijelu lista objavljivani su članci o prosvjetnim, privrednim, finansijskim, zdravstvenim i saobraćajnim problemima Vrbaske oblasti.

Saradnici lista bili su Vuk Jelovac, dr Branko Čubrilović, Jovo Popović, Živko Danilović, Branislav Lazičić, Ibrahim Džafčić i mnogi drugi.

List je štampan naizmjenično ćirilicom i latinicom (32 cm) u Štampariji Dušan Ugrenović, Štampariji "Glas Krajine", Štampariji Braća Jakšić i Štampariji Zvonimir Jović i Komp. Izlazio je dva puta mjesečno. Službeni list prestao je da izlazi 15. novembra 1929. Ukupno su izašla 43 broja. Naslijedio ga je Službeni list Vrbaske banovine.

"Novska osa"

"Novska osa" je šaljivi list. Vlasnik i odgovorni urednik lista bio je Sergije Grbić. List je povremeno izlazio u Bosanskom Novom u periodu od 11. decembra 1927. do 27. oktobra 1928, u svega sedam brojeva. Štampan je ćiriliciom i latinicom na kvart formatu u Štampariji Vučena Štrpca u Prijedoru, Štampariji S. Jünkerau Sisku i Štampariji "Glas Krajine" u Banjaluci.

"Sloga"

"Sloga" je politički izborni list Demokratske stranke u Bosanskoj Krupi. List je uređivao Redakcioni odbor, a izdavala Demokratska stranka u Bosanskoj Krupi. I "Sloga" je izlazila neredovno, za vrijeme izbora 1927. Štampana je ćirilicom i latinicom na folio formatu.

"Banjalučki glasnik"

"Banjalučki glasnik" je bio političko-informativni list blizak idejama Jugoslovenske muslimanske organizacije. Izdavač i odgovorni urednik lista bio je Muhamed Tabaković. List je izlazio dva puta mjesečno. Štampan je latinicom, na folio (2o) formatu, u Štampariji Fon i Grgiću Banjaluci. List je počeo da izlazi 1. juna 1928. Nije poznato koliko je brojeva izašlo.

"Naša pravda"

"Naša pravda" je bila glasilo Jugoslovenske muslimanske organizacije u Banjaluci. Vlasnik i izdavač lista bio je Hamdija Afgan, a glavni i odgovorni urednik Rifat Džinić. Prvi broj izašao je 24. juna 1928.

U prvoj programskoj riječi lista "Naša pravda" kaže se da se već duže vrijeme osjećala potreba za jednim muslimanskim listom u Banjaluci, "a ta je potreba bila svaki dan veća i očiglednija". Razlog zbog čega su muslimani kasno dobili svoj list ležao je u "nedostatku domaćih ljudi, jačih na peru".

U uvodnom članku prvog broja izneseni su stavovi koje će list zauzimati prema bitnim pitanjima iz života muslimana: kulturnim, ekonomskim i političkim. Za ekonomski položaj muslimana list kaže da "nije baš onakav, kakav je trebao da bude... Sigurno je to najtamnija i najteža naša bolest današnjice... Mi ćemo se svim silama založiti oko popravka našeg ekonomskog položaja, jer samo narod ekonomski jak i obezbijeđen može da se baci na drugo polje rada, a neobezbijeđen mora da kljuca na jednom mjestu, jer briga za svagdašnju skrb ne dozvoljava mu da se brine o drugim stvarima". List konstatuje da su muslimani u kulturnom pogledu u posljednje vrijeme "već dobro pokročili naprijed, ali to još nije dosta, nego treba još mnogo truda i rada, potrebno je još uložiti energije, a naročito dobre volje, pa da nas ne uzmogne niko više ubrajati među nekulturne i zaostale".

Za politički život muslimana u Banjaluci list kaže da je "jedna novost i tu je potrebno razborita i pametna rada, da se uzmogne napredovati paralelno sa drugim sugrađanima. Inače bi morali i tu da zaostanemo, a to nam nije ni najmanje potrebno, jer bi mogla nastati opasnost, da kao slabiji i neznaniji izgubimo, što bi kao ravnopravni mogli i morali imati". List se zalagao da se muslimani okupe oko JMO, za koju kaže da je "osnovana na dobrim temeljima i vođena idealnim taktom i načinom". Jedino JMO, čija je politika "pametna i odmjerena... može da donese koristi nama Muslimanima. Svaki drugi pokus može nam samo da škodi".

Štampan je latinicom, na folio formatu (46 cm), u banjalučkim štamparijama  "Glas Krajine" i "Zvonimir Jović i drug". Prestao je da izlazi nakon trećeg broja, 22. jula 1928.

"Srpska zora"

"Srpska zora" je političko-informativni list Narodne radikalne stranke u Bosanskom Novom. Vlasnik, izdavač i odgovorni urednik lista bio je Sergije Grbić. List je uređivao Redakcioni odbor. Prvi broj izašao je 9. decembra 1928. u Bosanskom Novom. "Srpska zora" je izlazila jedanput nedjeljno. Štampana je ćirilicom, na folio formatu (42 cm), u Štampariji "Glas Krajine" u Banjaluci i Štampariji Glavnog saveza srpskih zemljoradničkih zadruga u Zagrebu. Prestala je da izlazi nakon četiri broja, 5. januara 1929.

Mr BOJAN STOJNIĆ, arhivski savjetnik, direktor Arhiva Republike Srpske

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana