ZAPISI IZ ARHIVA - Štampa u Bosanskoj Krajini (1906–1941): Glas Vrbaske banovine glas za kralja i otadžbinu

Mr BOJAN STOJNIĆ
ZAPISI IZ ARHIVA - Štampa u Bosanskoj Krajini (1906–1941): Glas Vrbaske banovine glas za kralja i otadžbinu

"Glas Vrbaske banovine" je političko-informativni list. Prvi broj izašao je 10. novembra 1929. Vlasnik, izdavač i urednik lista bio je Dragan Golub.

 

Program lista bio je:

1) Služba Kralju i Otadžbini;

2) Gospodarsko, kulturno i prosvjetno podizanje Vrbaske banovine". Program nije ostavljao ni najmanju sumnju u političku boju lista.

List je predstavljao jednu od mjera koje su, uz podršku režima, preduzimane radi smirivanja prilika i učvršćenja novog upravnog kursa u zemlji, bezrezervno zastupajući interese države i šestojanuarskog režima i ideologiju narodnog i državnog jedinstva. Saradnici lista bili su Stojan Bijelić, Muhamed Krličbegović, Branko P. Sučević, Martin Zrelec i drugi.

Izlazio je jedanput nedjeljno. Štampan je ćirilicom i latinicom, na folio formatu (54 cm), u Štampariji "Glas Krajine" u Banjaluci. U početku je imao četiri, a od petog broja (1929) šest strana. Svaki broj paginiran je zasebno. Prestao je da izlazi 2. marta 1930. Ukupno je izašlo 17 brojeva.

Službeni list Vrbaske banovine

Službeni list je zvanični organ Kraljevske banske uprave Vrbaske banovine. Počeo je da izlazi 15. decembra 1929. Vlasnik lista bila je KBUVB, dok je uređivanje lista ulazilo u djelokrug rada njenog Opšteg odjeljenja. U početku je Službeni list uređivao načelnik Opšteg odjeljenja Krsta Kuzmanović, od 24. jula 1930 (br. 35) banski savjetnik Đura S. Biljčević, a od 21. aprila 1932 (br. 16) Božidar Vesić.

List je donosio "službene vesti, koje se odnose na Vrbasku banovinu" i objavljivao "zakone, uredbe i pravilnike Ministara i uredbe, pravilnike i naredbe Bana Vrbaske banovine, kao i naredbe područnih mu vlasti i ustanova, službene oglase sudskih i opšte upravnih vlasti Vrbaske banovine kao i napise ekonomskog, socijalnog, prosvetnog i kulturnog sadržaja, koji imaju za cilj razvoj, unapređenje i usavršavanje narodne privrede, narodnog zdravlja, zatim socijalnog, ekonomskog, prosvetnog i kulturnog života stanovnika Vrbaske banovine". U listu su objavljivani i "oglasi novčanih, industrijskih, trgovačkih i drugih preduzeća i oglasi privatnog karaktera".

KBUVB se nadala da će Službeni list "biti rado primljen... tim pre, što je naša banovina u pogledu izlaženja listova najsiromašnija u celoj Kraljevini". Dužnost je bila "svih odeljenja Kraljevske banske uprave kao i drugih vlasti i ustanova, a moralna obaveza ostalih kulturnih ustanova, udruženja i korporacija, da listu dostavljaju vesti i saopštenja sastavljena u popularnom smislu".

List je štampan ćirilicom i latinicom, na formatu 49 h 32, na šest, osam, deset ili više strana. Svaki broj paginiran je zasebno. Izlazio je "jedanput nedeljno, a po potrebi i više puta". Štampan je u banjalučkim štamparijama Dušana Ugrenovića, braće Jakšić i Zvonimira Jovića i u "Glasu Krajine".

Sa pojavom Vrbaskih novina 1. decembra 1932, Službeni list Vrbaske banovine prestaje da izlazi kao samostalna novina i postaje službeni dodatak Vrbaskim novinama. Službeni list Vrbaske banovine je 2. marta 1933. promijenio naziv u Službeni list Kraljevske banske uprave Vrbaske banovine.

Glasnik Lekarske komore

Vrbaske banovine

Ljekarska komora Vrbaske banovine je izdavala Glasnik Lekarske komore Vrbaske banovine, kao svoje stručno i staleško glasilo. Za izdavača je označen dr Todor Jeremić, predsjednik Ljekarske komore Vrbaske banovine. Uredništvo i administracija časopisa nalazili su se u Ulici kralja Alfonsa br. 12 (Gospodska ulica).

Odluka o pokretanju glasila donesena je na osnivačkoj skupštini Ljekarske komore 15. decembra 1929. Skupština je usvojila prijedlog dr Đorđa Bukinca da časopis izlazi najmanje četiri puta godišnje. Za urednike su izabrani dr Branko Čubrilović i dr Vukašin Babunović. Glasnik je počeo da izlazi marta 1930. u Banjaluci.

Prvi broj izašao je kao trobroj. U njemu je objavljeno rješenje Ministarstva socijalne politike i narodnog zdravlja o uspostavljanju ljekarskih komora. Časopis je donio i zapisnik o konstitutivnoj skupštini Ljekarske komore od 15. decembra 1929. i zapisnike odborskih sjednica od 8. februara 1930. i 8. marta 1930. Na naslovnoj strani časopisa objavljen je Sadržaj i reklama Lječilišta u Rogaškoj Slatini, dok je posljednja bila rezervisana za reklame.

Časopis je štampan ćirilicom i latinicom, na oktav formatu (24 cm), u banjalučkoj Štampariji Dušan Ugrenović. Nije poznato do kada je izlazio.

"Prijedorski nedeljni glasnik"

"Prijedorski nedeljni glasnik" je informativni list, čiji je vlasnik, finansijer, izdavač i urednik bio Vučen Štrbac, direktor Prve krajiške tvornice crijepa i zidne cigle u Prijedoru i vlasnik tamošnje štamparije i knjižare. Počeo je da izlazi 18. februara 1929. Donosio je vijesti iz Prijedora, dok je na posljednjoj stranici objavljivan humor.

Štampan je ćirilicom i latinicom na četiri strane kvart formata (32 cm), u 300 primjeraka u štampariji Vučena Štrpca. Izlazio je neredovno, triput i jedanput mjesečno. Svaki broj numerisan je zasebno. Prestao je da izlazi 1939.

Mr BOJAN STOJNIĆ, arhivski savjetnik, direktor Arhiva Republike Srpske

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana