ZAPISI IZ ARHIVA - Štampa u Bosanskoj Krajini (1906-1941): Nova štampa režimski list

Mr Bojan Stojnić,
ZAPISI IZ ARHIVA - Štampa u Bosanskoj Krajini (1906-1941): Nova štampa režimski list

"Nova štampa" je političko-informativni list. U početku je vlasnik i izdavač lista bio banjalučki štampar i knjižar Zvonimir Jović (br. 1-121), a kasnije Milan M. Kosanović (br. 122-471), a odgovorni urednici Branislav Lazičić, Jozo Defrančeski i Milan M. Kosanović. List je počeo da izlazi 17. jula 1930. u Banjaluci.

List je zastupao "interese Vrbaske Banovine i banovinskog stanovništva". Bio je to režimski list, koji je stajao na pozicijama šestojanuarskog režima. Kraljevska banska uprava Vrbaske banovine je obilato pomagala list, radeći na njegovom predstavljanju i pridobijanju pretplatnika.

U uvodniku prvog broja, pod naslovom "S vremenom", list je formulisao svoj cilj i zadatak: "... da obavještavamo Banovinu o događajima u državi i svijetu, a državu o događajima i životu u Banovini", nastojeći da skrati "veliki razmak vremena u očekivanju vijesti, koji je vezan za put od Beograda ili Zagreba do Banja Luke" i "da se bar još isti dan sazna ono, što se je u svijetu dogodilo". "Nova štampa" trebalo je da bude "pisani dokumenat i izražaj jednog perioda u kojem se naš kraj počeo razvijati u jednom određenom pravcu, sistematizovanom i modernom".

Nova štampa je nastojala da čitaoce obavještava o svemu važnijem što se dešavalo u Jugoslaviji i svijetu, u čemu je uglavnom uspijevala.

Sadržaj lista bio je raznovrstan. U uvodniku je redovno donošen članak sa komentarom važnijih događaja u Vrbaskoj banovini i Kraljevini Jugoslaviji, a u rubrikama "Gradske vijesti" i "Vijesti iz Banovine" prikazivani su važniji događaji iz života Banjaluke i drugih mjesta Vrbaske banovine. U rubrici "Iz svijeta" registrovani su ukratko značajni događaji u svijetu. Rubrika "Sport" najviše se bavila fudbalom. Posljednja strana lista je ispunjena oglasima i reklamama.

Među saradnicima lista bili su i Isaije Mitrović i dr Vaso Glušac. List je prestao da izlazi 31. marta 1932. zbog finansijskih teškoća. Ukupno je izašao 471 broj.

U početku je izlazio svakim danom, osim nedjelje, a kasnije četiri puta nedjeljno. Štampan je ćirilicom i latinicom, na folio formatu (48 cm), u Štampariji Zvonimir Jović & Ko u Banjaluci. Svaki broj je paginiran zasebno, obično četiri strane.

Pozorišni godišnjak Narodnog pozorišta Vrbaske banovine

Pozorišni godišnjak Narodnog pozorišta Vrbaske banovine je ilustrovani informativno-umjetnički pozorišni list. Izdavač lista bilo je Narodno pozorište Vrbaske banovine u Banjaluci. List je štampan ćirilicom i latinicom, na kvart formatu, u Štampariji Zvonimir Jović u Banjaluci. Izašao je samo jedan broj na 22 strane za prvu sezonu Narodnog pozorišta (1930/31).

"Naša smotra"

"Naša smotra" je bila informativno-privredni i kulturno-zabavni tjednik. Izdavač i odgovorni urednik lista bio je Abdulah Š. Alijagić. List je jedanput nedjeljno izlazio u Derventi, od 12. juna do 1. jula 1931. u tri broja. Štampan je latinicom u Tiskari Josipa Laja u Derventi.

"Rover"

"Rover" je "list banjolučkog kluba brđana". Vlasnik lista bio je štampar Stojan Kovačević, a urednik Ladislav Končar. Kovačević je od trećeg broja (novembar 1931) bio i odgovorni urednik. Prvi broj izašao je 1. oktobra 1931. List je izlazio jednom mjesečno. Štampan je na aparatu sa voštanom matricom, ćirilicom i latinicom, na folio formatu (46 cm), u Šapirografiji Stojana Kovačevića u Banjaluci. U 1932. promijenio je format u 4o. Prestao je da izlazi 1. maja 1932, poslije devetog broja.

"Ilustrovani banjalučki tjednik"

"Ilustrovani banjalučki tjednik", iako nije štampan u Banjaluci, može se smatrati banjalučkim listom, zbog toga što je obrađivao tematiku koja se odnosi na Banjaluku. Kao posebno izdanje zagrebačkog "Ilustrovanog tjednika", list je na jednoj do dvije strane donosio vijesti iz života Banjaluke. Vlasnik i izdavač lista bio je Franjo Beker. U početku je odgovorni urednik lista bio Ivan Boranić, a zatim Milan Leskovac. Prvi broj izašao je 29. novembra 1931.

List je izlazio jedanput nedjeljno. Štampan je latinicom, na kvart formatu, u zagrebačkoj Tiskari Dragutina Bekera. Prestao je da izlazi 13. februara 1932, poslije 11. broja.

"Bubanj"

"Bubanj" je šaljivi list. Vlasnik i odgovorni urednik lista bio je Derviš Nurkić. List je štampan ćirilicom i latinicom, na kvart formatu, u Štampariji Gertrude Lovrić u Bosanskoj Gradišci i Štampariji Zvonimir Jović i Komp. u Banjaluci. Izlazio je u Banjaluci od 17. marta do 7. aprila 1934, nedjeljno jedanput. Izašla su svega tri broja.

Mr BOJAN STOJNIĆ, arhivski savjetnik, direktor Arhiva Republike Srpske

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana